31 Mart yerel seçimleriyle Belediye Başkanı seçilen Mehmet Türkmen yönetimindeki Kemalpaşa Belediyesi’nde yaklaşık 140 kişinin işine son verildi.

Cuma günü mesai bitimiyle beraber işçilere çeşitli şekillerde işten çıkarıldıkları tebliğ edildi. Bazı işçiler müdürlerinin araması bazıları SGK’dan gelen mesajla bazıları ise e-devlet uygulaması üzerinden işten çıkarıldıklarını öğrendiler.

İşten çıkarılan işçiler 5 Ağustos Pazartesi günü mesai başlangıcında Kemalpaşa Belediyesi önünde toplanarak eylem yapacaklar.
İşçi çıkartmalar ile ilgili Kemalpaşa Belediyesi’nden herhangi bir açıklama yapılmazken Kemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Türkmen’in izine ayrıldığı öğrenildi.

DİSK'ten açıklama

Yaşanan işten çıkarmalar ile ilgili Gazeteci Filiz Eroğlu’na bilgi veren DİSK Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube Sekreteri Uğur Nazlıoğlu“Kemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Türkmen’in 31 Mart’tan sonra personel fazlalığına dair söylemleri bulunmaktaydı. Kreşlerde, dershanelerde, spor okullarında ve bazı birimlerde değişim ve dönüşüm yapacağını iletiyordu. Ama personel çıkartılması da mümkünse en son seçeneğim olsun diyordu. Çalışmayanların ve işe gelmeyenlerin olduğu yönünde iddiaları vardı.  İşe gelmeyenler ile ilgili biz zaten sendika olarak bunların arkasında durmayız. Ancak diğer arkadaşlarımızın iş akitleri konusundaki hassasiyetlerimizi iletmiş olmamıza rağmen dün akşam saat 5’ten sonra bazı arkadaşlarımıza SGK’dan gelen iş çıkışı bildirimi, bazı arkadaşlarımızın e-devlet’ten incelemesi bazılarını da müdürlerinin araması neticesinde daha sayısı henüz netleştirmesekte yaklaşık 140 civarı olduğunu tahmin ettiğimiz bir iş çıkışıyla karşı karşıya kaldık. Biz arkadaşlarımıza sendika bilgilendirme gruplarımızdan gerekli duyuruları yaptık. Arkasının geleceğini sanmıyorum. Çünkü bu meşruiyeti olmayan bir hamle. Biz sendika olarak gereğini yapacağız. Hukuken haklarını ve işe iadeleri kazanmak zaten mümkün. Aynı zamanda bu süreci kamuoyu ile paylaşıp yapılan haksızlığı ve hukuksuzluğu ifşalayacağız” dedi.

Pazartesi günü açıklama yapacağız

İşten çıkarma gerekçeleri hakkında bilgi veren DİSK Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube Sekreteri Uğur Nazlıoğlu “İşten çıkarma gerekçeleri bize aktarılan şekliyle, çalışılmadığı ve bazı birimlerin kapatılması sebebiyle personele ihtiyaç duyulmadığı yönünde. Aksilik şu ki Temizlik işlerinden 63 kişinin çıktığını biliyoruz. Ama cuma günü 63 kişiyi çıkaran Kemalpaşa Belediyesi perşembe günü temizlik işlerine iş girişi yaptı. Buradaki tutarsızlığı tariflemek mümkün değil. Birgün önce temizlik işlerine personel alıyor bir gün sonra temizlik işlerinden 63 kişi çıkarıyor. Dolayısıyla biz bunu hukuk önünde de anlatacağız. SGK çıkış kodlarını zorunlu işten çıkartma yapmışlar. Bu mevzuat böyle yürütülmez. Ama biz hukuk önünde çok güçlüyüz. İşçi hakları için mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Pazartesi günü mesai başlangıcında Kemalpaşa Belediyesi’nin önünde olacağız ve durumu özetleyen bir açıklama yapacağız. Durumu kamuoyuna paylaşacağız. Biz işçi kardeşlerimizin sonunda arkasında olacağız ” diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi