30 ilçesi bulunan İzmir'in adını en az duyuran ilçesi ise Kiraz. Merkeze ve sahile uzak olan Kiraz ilçesi her ne kadar az bilinse de doğal güzellikleri ile dikkat çeker.

Kiraz'ın kuzeyinde Manisa, güneyinde Beydağ ve Nazilli bulunur. İlçe İzmir'in merkezine 145 kilometre uzaklıkta yer alır.

Kiraz'ın geçmişi ise antik çağa kadar uzanır. Ancak ne yazık ki ilçede günümüze ulaşan eser sayısı çok azdır.

Kiraz'da gezilecek yerler

Kiraz’ın köylerinde pek çoğu yıkılan eserlerin kalıntılarını görmek mümkün olsa da bölgede görülmeye değer başlıca tarihi yapı Ulucami olarak da anılan İsa Bey Camii. Aydınoğlu Beyi İsa Bey’in yaptırdığı üç camiden biri olan bu eserin tam olarak hangi tarihte inşa edildiği bilinmiyor. Eğer tarihe meraklıysanız Suludere’deki Anadolu Selçuklu Devleti döneminden günümüze ulaşan cami ve çeşmeyi ve Vakıflar Mahallesi’nde yer alan Vakıflar Türbesi’ni de gezi planlarınız arasına dahil edebilirsiniz.

Kiraz'da bulunan Çatak Şelalesi ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri. Şelalenin çevresinde ise çok sayıda mesire alanı bulunuyor. Aynı zamanda Dokuzlar, Ovacık, Emenler, Altınoluk, Cevizli, Tekke, Ozan, Karakoyun yaylaları da doğaseverlerin nefes alacakları, piknik yaparak keyifli bir gün geçirebilecekleri diğer yerler.

Kış aylarında yüksek yerlere kar yağışı olması nedeniyle yaz aylarında ilçede kar helvası yapılıyor. Yaz aylarında gittiyseniz Kiraz’a özgü bir tür içecek olan kar helvasının tadına bakmayı ihmal etmeyin.

Kiraz’ın köylerinde geçmişten günümüze devam eden örgü, dokuma, işleme gibi el sanatları bugün de devam ediyor. Haftada bir gün kurulan pazarlarda bu el işi örneklerine de rastlamak mümkün.

İlçeye adını veren kiraz elbette ki ilçenin en meşhur ürünü. Kirazın yanı sıra ceviz, kestane, zeytin ve üzüm de Kiraz’daki sofralarda karşınıza sıkça çıkabilecek lezzetler.

Kiraz'a nasıl gidilir?

İzmir otogarından Kiraz'a İZTAŞIT otobüsü kalkmaktadır. Günün belirli saatlerinde kalkan 806 numaralı otobüs ile Kiraz'a ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi