İzmir'in ilçelerinden biri olan Bayındır, çiçekçilikle adını duyurmuş bir ilçedir. İlçede üretilen çiçekler, sadece İzmir'in değil, Türkiye'nin dört bir yanına yayılıyor.

Aynı zamanda Bayındır, tarih tutkunlarının da tercihi oluyor. İlçede çok sayıda köprü, çeşme, hamam, türbe ve diğer tarihi yapılar bulunuyor.

SES İzmir'den deprem uyarısı: Buca ve Menemen'deki o hastaneler risk altında SES İzmir'den deprem uyarısı: Buca ve Menemen'deki o hastaneler risk altında

İzmir'in kadim tarihinin izlerini taşıyan çok sayıda eser Bayındır sokaklarını süslüyor.

Bayındır'ın tarihçesi

Bayındır'ın tarihi oldukça eskilere dayanır. İlçenin adı, Oğuz Türklerinin Bayındır boyundan gelmektedir. Anadolu'nun Türkleşmesi sürecinde bu bölgeye yerleşen Bayındır boyu, ilçenin adını ve kültürünü şekillendirmiştir.

Antik dönemde Lidya ve Frigya uygarlıklarının etkisi altında kalan Bayındır, daha sonra Roma ve Bizans dönemlerinde de önemini korumuştur. 14. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun hakimiyetine giren Bayındır, Cumhuriyet döneminde İzmir'in bir ilçesi olmuştur.

Bayındır, tarih boyunca tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlamış, bu özelliğiyle Ege Bölgesi'nin önemli yerleşim yerlerinden biri haline gelmiştir.

Bayındır'da gezilecek yerler

Bayındır'da tarih tutkunları için çok sayıda tarihi eser dikkat çekiyor. Eski hükümet konağı, Hacı Sinan Cami, şehir merkezinde ve çevresinde yer alan tarihi evler görmeniz gereken yerlerden bir kaçı.

Aynı zamanda ilçede mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri de şelaleler. Hisarlık ve Güvercinlik Şelalesi, huzur bulacağınız bir rota olarak karşınıza çıkıyor.

Hisarlık Yaylası’nda yola 200 metre uzaklıkta bulunan şelalenin yamacında ceviz ve meşe ağaçları, çevresinde de üzüm bağları ve kiraz bahçeleri var. Doğal kaya yapısı nedeniyle suyun birikerek küçük bir gölet oluşturduğu bu nokta, debinin yüksek olduğu dönemlerde bu nefis çağlayan oluşuyor.

Bayındır aynı zamanda şifa arayanların da uğrak noktası oluyor. İlçede bulunan kaplıcalardan çıkan suda 32 farklı mineral bulunuyor. Kas hastalıkları, stres, deri hastalıkları, romatizmal hastalıklar yaşayanlar buraları tercih ediyor.

Bayındır Çiçek Festivali

İlçenin en önemli etkinliği ise her yıl düzenlenen Bayındır Çiçek Festivali. Nisan ayı sonunda düzenlenen festivale binlerce kişi akın ediyor. Renk cümbüşünün yaşandığı festival kapsamında konserler, eğlenceler düzenleniyor.

Bayındır'da ne yenir?

Bayındır'ın kendine özgü yemekleri bulunuyor. İlçeye uğrarsanız mutlaka kavrulmuş et ve nohut ile hazırlanan terbiye, keşkek, beyaz ve kırmızı et ile pişirilen arabaşını tatmalısınız.

Bayındır'a nasıl gidilir?

Bayındır'ın İzmir'e uzaklığı 60 kilometredir. Bayındır'a İzmir otogarından kalkan araçlarla ulaşabilirsiniz.

Aynı zamanda Bayındır'a tren ile ulaşım da mümkün. Basmane'den kalkan tren ile ilçeye gidebilirsiniz.

Bayındır'a İzmir'den ESHOT otobüsü de bulunuyor. Torbalı aktarma merkezinden kalkan 727 numaralı otobüs ile Bayındır'a ulaşabilirsiniz.

Kaynak: HABER MERKEZİ