Batuhan KAYA- Yamanlar Dağı’nda başlayan ve 4 bin 300 hektarlık alana yayılan yangının etkilerini ve yangın sonrasında yapılacak çalışmaları, Orman Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Zülal Totan İz Gazete’ye değerlendirdi. Totan değerlendirmesinde, yanan ormanlık alanlarda yapılacak çalışmaları ve alanın ne kadar sürede eski haline geleceğini, “Orman yangınları olduktan sonra alan ne olursa olsun isterse 10 isterse 100 bin hektar olsun, yangına karşı artık küresel iklim değişikliği ile mücadele eden bir dünyanın parçasıyız. Tedbirlerimizi alarak programın üstünde fidan yetiştiriyoruz. Derhal orada yanan ağaçlar uzaklaştırılacak, toprak hazırlığı yapılacak ve sahada fidanlar dikilecek. Buraların ağaçlandırıldığını göreceksiniz, 40 yıl sonra da buralar eski haline gelecek” diye açıkladı.

Bir kıvılcıma veya cahile bakıyor

Küresel iklim değişikliğiyle beraber orman yangınlarının “bir kıvılcım” ve “bir cahile” baktığını söyleyen Totan, “90 milyon nüfusumuz var. Bizler her türlü tedbirimizi alıyoruz, ‘anız yakmayın, ateş yakmayın, bahçe temizliği yakmayın’ diye anonslar geçiliyor. Orman Teşkilatı’nın muhafaza memurları devriye atıyor, jandarma sürekli denetliyor ancak ormanların kilitli bir kapısı yok. Ne kadar tedbir alırsanız alın ne kadar öngörürseniz görün ki biz zaten teyakkuz halindeyiz. Kimse işyerlerinin dışına dahi çıkmıyor ve izinler iptal ediliyor. Ama vatandaş rüzgar 50-60 km hız sınırındayken anız yakıyor. Nispi nem düşük, rüzgar çok hızlı, sıcaklıklar yüksek ve yangın için şartlar hazır. Bir kıvılcıma veya cahile bakıyor” ifadelerini kullandı.

Yangına havadan müdahale eden yeterince araç olduğunu ifade eden Totan, “Geçen bir arkadaşımız fotoğraf paylaştı, 1 karede 4 tane helikopter vardı. Yeteri kadar hava filomuz var ki çok özverili çalışıyorlar. Yangın kendi iklimini yaratır kendi rüzgarı ve sıcağı olur, ona rağmen insanlar canlarını ortaya koyarak savaşıyorlar. Bütün teknik eleman, hava araçları zaten askeriye destek çıkıyor, komşu illerden destek geliyor. Hava gücü anlamında eksiğimiz yok fazlamız var ama yangın deli dehşet büyük, öyle küçük bir yangın değil. Belediyenin araçları orman arazilerine uygun değil, belediye tamamen, mesela yerleşim yerine müdahale ederse orman teşkilatı yerleşim yeriyle uğraşmamış olur. Başkanın o demecini gördük, bir vatandaş olarak yeterli bilginiz yoksa ‘oradan niye helikopter buradan niye uçak gelmiyor’ diye yorum yaparsınız, bunlar amatörce yorumlar. Orman yangını ile mücadele tamamen teknik bir konu, şu anda herkes sabaha kadar sahada” dedi.

Yanan alanlar orman kalacak

Yanan alanların imara açılmasının anayasa ile engellendiğini belirten Totan açıklamasının devamında şöyle konuştu:
“Ormanlar anayasa ile korunur, asla ormanlar yandıktan sonra imara açılması söz konusu olamaz. Mesela zorunluluk halleri vardır, deprem olur depremden dolayı mesela ülkemizin depremden 13 ili etkilendi. Buralarda ilim ve fen bakımından ağaçların, ormanın yetiştirilmesi mümkün olmayan yerler bakanlar kurulu kararı ile kanun altyapısının hazırlanmasıyla, deprem konutları yapmak üzere ormanlıktan çıkarılabilir. Hazineden buraların 2 katı ağaçlandırılacak alanlar orman varlığına tekrar kazandırılır. İmar planları zaten belediyeler yapıyor, belediyeler bu planları yaparken ormanları dahil etmeyecekler.”

Muhabir: Batuhan KAYA