Türk futbolunun köklü kulüplerinden Göztepe, 14 Haziran 1925 tarihinde İzmir’in Göztepe semtinde kuruldu. Altay’ın Aydın’da katıldığı bir spor müsabakasında yaşanan anlaşmazlıklar sonrasında kulüp kurma kararı alan Nebil ve Vedat kardeşler ile Muzaffer Koral, Ferit Simsaroğlu, Necati Bey ve Nusret Bey’in öncülüğünde, Mez Gazinosu’nda Göztepe’nin temelleri atıldı.

Kuruluşun ardından yapılan ilk kongrede İzmir Valisi Kazım Dirik fahri başkanlığa seçildi. Fehmi Simsaroğlu kulübün ilk başkanı olurken, teknik ve idari kadroda dönemin tanınmış isimleri yer aldı. Kulübün ilk resmi adresi Mithatpaşa Caddesi 1091 numarada yer aldı.

İlk maçta Altay’a karşı galibiyet

Göztepe, ilk resmi maçını 28 Ağustos 1925 tarihinde Altay ile oynadı ve sahadan 1-0 galip ayrıldı. Kulübün ilk kalecisi ve 12 numaralı üyesi olan Orhan Salepçioğlu, Mez Gazinosu’nda kurulan bu amatör ruhun, Göztepe'yi nasıl büyük bir camiaya dönüştürdüğünü anılarında sıkça dile getirmiştir.

Doğanspor dönemi ve ulusal başarılar

1937 yılında Göztepe, dönemin valisinin talimatıyla İzmirspor ve Egespor ile birleşerek Doğanspor adını aldı. Bu dönemde Ege Ligi Kupası ve Mahalli Lig şampiyonluğu kazanıldı. 1940 yılında yapılan kongre ile kulüp tekrar Göztepe adını aldı.

1949-1950 sezonunda Türkiye Şampiyonu olan Göztepe, ulusal alandaki ilk büyük başarısını elde etti. Aynı sezon Başbakanlık Kupası finalinde Fenerbahçe’ye 2-1 mağlup oldu.

Avrupa’da iz bırakan efsane Göztepe

1960’lı yıllarda teknik direktör Adnan Süvari’nin yönetiminde “Efsane Göztepe” dönemi başladı. Gürsel Aksel, Ali Artuner, Nevzat Güzelırmak gibi altyapıdan yetişen yıldızlarla Avrupa Fuar Şehirleri Kupası'nda üç kez çeyrek ve yarı final oynayan Göztepe, Türk futbol tarihinde Avrupa’da bu başarıları ilk kez elde eden kulüp olma unvanını kazandı.

Aynı dönemde Türkiye Kupası'nı iki kez, Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı ise bir kez kazanan sarı-kırmızılılar, Türk futbolunda unutulmaz bir iz bıraktı.

İzmir’de Kent Lokantaları yayılıyor: Mücadelemiz yoksulluk bitene kadar devam edecek İzmir’de Kent Lokantaları yayılıyor: Mücadelemiz yoksulluk bitene kadar devam edecek

Süper Lig’den 3. Lig’e, oradan yeniden zirveye

1976-1977 sezonunda Süper Lig’den düşen Göztepe, inişli çıkışlı yıllar yaşadı. 1997 yılında Dinç Bilgin yönetiminde yeniden Süper Lig’e çıkan kulüp, 2006-2007 sezonunda tarihinde ilk kez profesyonel liglere veda etti.

2007 yılında Altınbaş Holding ile başlayan yeni dönemin ardından 2014’te kulübün yönetimi Mehmet Sepil’e geçti. 2016-2017 sezonunda Play-Off şampiyonu olarak Süper Lig’e dönen Göztepe, 2021-2022 sezonunda küme düştü.

Gürsel Aksel Stadyumu nerede?

Gürsel Aksel Stadyumu Mehmet Ali Akman, İnönü Cd. No: 640, 35290 Konak/İzmir’in Göztepe semtinde yer almaktadır.

Gürsel Aksel Stadyumu’na nasıl gidilir?

İzmir’in simge yapılarından biri haline gelen Gürsel Aksel Stadyumu’na ulaşım hem özel araçlarla hem de toplu taşıma seçenekleriyle oldukça kolaydır. Özel araç ile stadyuma gelmek isteyenler için birkaç farklı güzergâh seçeneği bulunmaktadır.

İzmir şehir merkezinden yola çıkan sürücüler, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nı takip ederek, Mehmet Ali Akman Mahallesi konumundaki 18. Sokak’a doğru ilerlemelidir. Bu güzergâh boyunca sahil şeridi boyunca ilerleyip 18. Sokak'a ulaştıktan sonra, kısa bir mesafe boyunca devam ederek 15. Sokak’a geçiş yapılır. Bu rota üzerinden Göztepe Gürsel Aksel Stadyumu’na kolaylıkla ulaşılabilir.

Alternatif bir rota olarak yine Mustafa Kemal Sahil Bulvarı kullanılabilir. Bu kez bulvardan ilerleyerek İnönü Caddesi’ne dönülmeli ve buradan 98. Sokak yönüne ilerlenmelidir. 98. Sokak'tan sonra, Mehmet Ali Akman Mahallesi’nde yer alan 15. Sokak’a doğru yönelinerek, stadyuma rahat bir şekilde ulaşım sağlanabilir.

Bir diğer tercih edilebilecek güzergâh ise Yeşildere Caddesi üzerinden başlar. D300/D550 Karayolu’ndan ilerleyerek Konak Tüneli’ne girilir ve ardından Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’na bağlanılır. Sahil Bulvarı üzerinden devam edilerek 18. Sokak’a ulaşılır. Bu sokakta kısa bir mesafe ilerledikten sonra 15. Sokak’a sapılarak Göztepe Gürsel Aksel Stadyumu'na varılır.

Toplu taşıma kullanmak isteyenler için de çeşitli seçenekler mevcuttur. İzmir Tramvayı'nı tercih edenler, AASM Durağı’nda inerek yaklaşık 6 dakikalık bir yürüyüş ile stadyuma ulaşabilirler.

İzmir Metrosu'nu kullanan vatandaşlar ise Fahrettin Altay İstasyonu’nda inmeli ve buradan başlayacakları yaklaşık 13 dakikalık bir yürüyüşle Gürsel Aksel Stadyumu’na varabilir.

Otobüs tercih edenler için de İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ESHOT otobüsleri önemli bir alternatif sunmaktadır. Göztepe Stadı Durağı’nda inen yolcular, sadece birkaç adım yürüyerek stadyumun girişine ulaşabilir. İşte Göztepe Durağı’na giden ESHOT otobüsleri:

  • 517 Uzundere Toplu Konutları - Fahrettin Altay
  • 681 Fahrettin Altay - Lozan Meydanı
  • 879 Fahrettin Altay - Gaziemir Semt Garajı
  • 950 Narlıdere - Konak

Muhabir: CEM TİBET DEMİREZER