İzmir'de eşsiz güzelliğe sahip yüzlerce köy bulunuyor. Tarihi yapılara ev sahipliği yapan Eğlenhoca Köyü, ziyaretçilerine eşsiz bir gezi deneyimi sunuyor. Eğlenhoca Köyü, aynı zamanda  dünyada eşi benzeri olmayan ve ilk kez festivali yapılan bir zeytinin de yetiştiği nadide topraklardan. Peki Eğlenhoca Köyü nerededir? Eğlenhoca Köyü'ne nasıl gidilir?

Eğlenhoca Köyü

İzmir'de birbirinden eşsiz doğal güzelliklere sahip köyler, ziyaretçilerini bekliyor. İzmirliler şehrin kalabalığından uzaklaşıp sessiz sakin bir gün geçirmek istediğinde rotasını bu eşsiz köylere çeviriyor.  Bilinen geçmişi itibariyle Karaburun Yarımadası'nın en eski köylerinden biri olan Eğlenhoca Köyü'nün tarihi 1500'lü yılların başına kadar uzanıyor. Dağ yamacında kurulmuş bir köy olan Eğlenhoca, tarihi ve doğal güzellikleri bir arada barındıran eşsiz köylerden biri. Genelinin Yörük olduğu bu köyde köy sakinleri geçimini genellikle tarım, hayvancılık ve bağcılıkla sağlıyor. Aynı zamanda bu köye özgü bir zeytin çeşidi de bulunuyor. Furma adı verilen zeytin bu topraklarda yetişiyor ve tamamen organik. Diktikten sonra bakım yapılmıyor, kendi kendine yetişiyor. Bu zeytinin hem ulusal hem uluslararası düzeyde tanıtılması için dünyada ilk kez, 15 Aralık’ta bir festival düzenlenmiş. Kış mevsiminin hemen hemen hiç uğramadığı bu köyde zeytincilik ve tarım dışında keçi yetiştiriciliği de yapılıyor.

Eğlenhoca, bulunduğu yarımada üzerinde en geniş yüzölçüme sahip köylerden biri olarak dikkat çekiyor. Köyün tamamı sit alanı olduğundan fazla bir yapılaşma bulunmuyor. Karaburun köylerinin tamamında Atatürk anıtı olduğu gibi Eğlenhoca köy meydanında da Atatürk Anıtı yeşil bir alan içinde bulunmaktadır. Köyün bir girişinde bir de çıkışında çeşmelerinden güzel sular akıyor. Köy meydanında ; 2 adet kahvehane, 1 köy odası,1 ilköğretim okulu, 1 sağlık ocağı, 1 fırın ile 1902 yılıda yapılmış tarihi bir camisi var. Cami yapısı ve içinin süslemeleri ile dikkat çekicidir.  Eğlenhoca, yemyeşil bir ortam içinde, sıcak kanlı insanları ve tarihi yapısı ile kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bir rota.

Eğlenhoca Köyü nerededir?

Eğlenhoca Köyü, İzmir'in Karaburun ilçesinde, Mordoğan – Karaburun yolu üzerinde Mordoğan’a 5 km. Karaburun’a 12 km. mesafede deniz seviyesinden oldukça yüksek  dağ yamacında yer alıyor.

Eğlenhoca Köyü'ne nasıl gidilir?

Eğlenhoca Köyü'ne ulaşmak için toplu taşıma ile çok fazla imkan bulunmuyor. Karaburun merkezindne kalkan minibüslerle Eğlenhoca Köyü'ne varabilirsiniz. Bunun yanında özel aracıyla köyü ziyaret etmek isteyenler için aşağıya bir harita bilgisi bıraktık. Haritaya tıklayıp yol tarifi oluşturarak köye rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi