Öyle bir ilçe düşünün ki yer aldığı ilin plakasından farklı plakayla anılsın. Kültürel çeşitliliği, sosyal yaşam olanakları ve tarihi dokusuyla dikkatleri üzerine çeken İzmir'in gözde ilçesi Karşıyaka, Türkiye'nin en ilgi çeken ilçelerinden biri olarak anılmaktadır. Peki nedir bu ilçeyi bu kadar özel kılan? 35,5 plakasının anlamı nedir? Karşıyaka hakkında bütün merak ettiğiniz herşeyi haberimizde sizler için derledik. Karşıyaka'yı keşfetmek ve dikkat çeken bu ilçe hakkında az bilinen detayları öğrenmek için okumaya devam edin. İşte karşınızda Karşıyaka;

Karşıyaka hakkında mutlaka bilinmesi gerekenler

Özgünlüğü ve özgürlüğü ile dikkat çeken İzmir'in güçlü ilçesi Karşıyaka hakkında mutlaka öğrenilmesi gereken bilgileri sizler için derledik. İşte o az bilinen bilgiler ve sorularınızın yanıtları..

Karşıyaka ismi nereden geliyor?

İlçeye Karşıyaka isminin verilmesinin en yaygın olarak bilinen sebebi İzmir şehir merkezinin karşısında bulunduğu için bu şirin ilçeye Karşıyaka ismi verilmesi olmuştur. Çeşitli kaynaklarda yer alan farklı bilgilerden bir diğeri ise III. Haçlı Seferinde Richard'ın orduları Karşıyaka'da konaklamışlar ve o zamanlar ormanlık olan bu bölgeye Richard'ın adı olan Cordelion adını vermişledir. Coeur de Lion zaman içinde Cordelieu, Cordelion ve Kordelya ve en sonunda Karşıyaka'ya dönüşmüştür.

Karşıyaka'da mutlaka görülmesi gereken yerler

Eğer yolunuz İzmir'e düştüyse muhakkak bu ilçeyi görmeden dönmemenizi tavsiye ederiz. Kendine has atmosferi, sıcakkanlı insanları, sokak lezzetleriyle kendine ait bir dünya oluşturmayı başarmış ender ilçelerden biridir. Güne sabah saatlerinde Ege Denizi'nin muhteşem manzarasını sunan Karşıyaka sahilinde yürüyüş yaparak başlayabilir, öğlen tarihi atmosferi ve yöresel ürün çeşitliliği ile öne çıkan Karşıyaka Çarşısı'nda alışverişinizi yapıp, akşam ise Karşıyaka'nın panoramik manzarasını sunan Bostanlı Seyir Terası'nda fotoğraf çekilerek hem şehrin keyfini çıkarıp hemde bu eşsiz deneyimle bütün stresinizi atabilirsiniz.

Karşıyaka'da 35 buçuğun anlamı ne?

İlçenin en keyifli espirilerinden biri olan 35,5 plakası farklı hikayelere dayandırılmaktadır. Net ve kesin bir nedeni olmasada en bilinen rivayete göre, Karşıyaka'nın deniz seviyesinden yüksekliği 35,5 metredir. Ve bu sebeple bölgeye "35 buçuk" lakabı takılmıştır. Bir diğer bilinen hikayelerden biri ise eskiden Karşıyaka'ya tramvay seferleri yapılırmış. İzmir'den kalkan tramvayın Karşıyaka'ya varış noktası 35. durakmış. Yolcular da inmek için 35. durağı değil, "35 buçuk" durağını isterlermiş. Bu durum zamanla lakap olarak yerleşmiş. Sporsevelerin ise özellikle dillerinden düşürmediği hikayeye göre, Karşıyaka'nın ve Göztepe'nin fanatikliğinin sonucu bu lakap kalmıştır. Göztepe taraftarları, "tam 35" sloganını kullanırken buna karşılık Karşıyakalılar da "35 buçuk" diyerek Göztepelilerin sloganına esprili bir şekilde cevap vermişler. Hangi hikayenin gerçek olduğu belirsizliğini korusada günümüzde hala Karşıyaka denildiğinde genellikle herkesin aklına bu espirili hitap gelmektedir.

Karşıyaka'da ulaşım nasıl sağlanıyor?

Eğer Karşıyaka'yı gezmeyi planlıyor fakat özel arabanız olmadığı için endişeleniyorsanız, merak etmeyin. İzmir merkezinin karşında yer alan konumu ile Karşıyaka ilin bir çok noktasına yakın mesafede sayılmaktadır. Örneğin, Karşıyaka İzban'ın Aliağa - Çiğli - Menemen hattı bulunmaktadır. Bu hat ile Konak, Alsancak, Bornova, Çiğli ve Menemen gibi İzmir'in birçok noktasına ulaşımda kolaylık sağlamaktadır. İzban haricinde Karşıyaka'da ESHOT ve dolmuş ile birçok noktaya ulaşım mümkündür. Ayrıca, Karşıyaka'da vapur ve tramvay seferleri de gerçekleştirilmektedir. Tüm bunların haricinde ise Karşıyaka'nın bisiklet dostu bir şehir olarak bilindiği göz ardı edilmemelidir. İlçede bisiklet yolları ve bisiklet kiralama imkanları oldukça yaygındır. Gitmek istediğiniz yere göre tercih edeceğiniz ulaşım aracıyla hem keyifli hemde konforlu bir yolculuk geçirebilirsiniz.

Karşıyaka'da hangi spor kulüpleri yer almaktadır?

1912 yılında kurulan Karşıyaka SK adlı spor kulübü Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Atatürk tarafından armasına ay yıldız verilmiş olmasının yanı sıra, tenis, futbol, basketbol, yelken, voleybol, karate, judo, masa tenisi, motosiklet sporları, kürek, golf, atlı spor, ragbi ve hokey alanlarında faaliyet göstermektedir.

Zübeyde Hanım'ın mezarı burada bulunur

İzmir, Karşıyaka ilçesinde Zübeyde Hanım Caddesi üzerindeki Ferik Osman Paşa Camisinin avlusu içerisinde Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanımın anıt mezarı bulunmaktadır. Bu anıt mezar İzmir Belediyesi tarafından 1940 yılında yaptırılmıştır.

Kaynak: Haber Merkezi