İzmir'de eşsiz güzelliğe sahip yüzlerce köy bulunuyor. Deniz seviyesinden oldukça yüksek konumuyla dikkat çeken Yaylaköy, ziyaretçilerine huzurlu bir gezi deneyimi sunuyor. Peki Yaylaköy nerededir? Yaylaköy'e nasıl gidilir?

Yaylaköy 

İzmir'de eşsiz güzelliğe sahip yüzlerce köy bulunuyor. Bu köyler İzmirlilerin ziyaret etmeyi en çok sevdiği gezi rotaları haline gelmiş. Kent yaşamından bunalanların tercihi olan bu doğa harikası köyler, aynı zamanda geçmişin izlerini yansıtıyor. 400 yıllık bir tarihe sahip olan Yaylaköy de bunlardan biri. Karaburun Yarımadası'nda bulunan tek dağ köyü olan Yaylaköy, 1400’lü yılların başında Şeyh Bedrettin İsyanı’nın bastırılmasından sonra Türkmen aşiretlerinin bölgeye gelerek göçebe hayatı yaşadıkları daha sonra da yerleşim yeri merkezi olarak kabul edip yerleştikleri yer olarak biliniyor. Köyün cami ve mezar taşı kalıntılarından hareketle 400 yıl önce kurulduğu varsayılıyor. Doğal yapısı dağlık olan bu köyün bitki örtüsü araziye uygun küçük çalılardan oluşuyor. Köyde aynı zamanda 87 adet rüzgâr türbini bulunan 268 MW kapasiteli bir rüzgâr çiftliği yer alıyor.

6 bin yıllık gelenek: Kırkım

Köy halkının geçim kaynağı genellikle hayvancılık olarak biliniyor. Bununla birlikte her yıl Mayıs ayında Kırkım adı verilen törenlerle keçilerin tüyleri kesilir. Kazanlarda yemekler pişer. Kırkım sahibi şölen adı verilen ve 6 bin yıllık geleneğe uygun olarak misafirlerini ağırlar.  Burada keçinin ilk sütüne kımız adı verilir. Yaylaköy’de, yılın belirli dönemlerinde üretim fazlası zeytinyağından sabun yapılır. 

Tepedeki düzlük kırkım ve sabun yapımı için kullanılırken, aşağıdaki düzlükte büyük çeşme ve eski mezarlık yer alır. Köy mutfaklarında et ve süt yemekleri çoğunluktadır. Köy yürüyüş rotası oluşturmak için oldukça ideal. Bunun yanında köyde bulunan anıt ağacı da ziyaret etmenizi öneririz.

Yaylaköy nerededir?

Yaylaköy, İzmir'in Karaburun ilçesinde, ilçe merkezinden yaklaşık 10 km uzaklıkta ve deniz seviyesinden 1000 metre yükseklikte yer alıyor. 

Yaylaköy'e nasıl gidilir?

Yaylaköy'e Karaburun Belediyesi'ne ait otobüsler seyahat ediyor. Bu otobüsler yalnızca çarşamba günü kalkıyor. 

Özel aracıyla bu köye gelmek isteyenler için aşağıya bir harita bilgisi bıraktık. Haritaya tıklayıp yol tarifi oluşturarak Yaylaköy'e rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi