Sakin bir tatil geçirmek isteyenler soluğu Orhanlı’da alıyor. Orhanlı Köyü, yemyeşil doğası ve sessiz, huzurlu yapısıyla dikkat çekiyor. Seferihisar ilçesine bağlı olan Orhanlı Köyü ile İzmir şehir merkezi arasındaki mesafe ise yaklaşık 45 kilometre. Köy başlangıçta şu an ‘Eski Orhanlı’ adıyla bilinen yerde kurulmuş olsa da, 1979 yılından sonra vadinin biraz daha aşağısında bulunan mevcut konumuna taşınmıştır. Köy halkının bir kısmı doğal tarımla uğraşırken, bir kısmı da köyün dışında çalışıyor. Köy içerisinde hayvancılıkla uğraşan topluluklar da mevcut. Zeytin hasadı dönemi sırasında ormanlar ve makilikler, bahar ve yaz aylarında ise ise zeytinlikler mera olarak kullanılıyor.

Orhanlı Vadisi’nin en geniş ekosistemi ise, tarım ve hayvancılığın binlerce yıldır birlikte sürdürüldüğü zeytin meraları. Bölgede bulunan zeytin meraları varlığını korusa da, meraların içinde dolaşan hayvan sayısı azalmış durumda. Orhanlılılar, örflerine ve adetlerine bağlı, aralarındaki bağları ise kuvvetli bir topluluk. Köy, az göç vermesiyle dikkat çekiyor. Burada düğün yemeklerinin hep beraber hazırlandığını, mahallelerdeki ekmek fırınlarının umuma açık olduğunu görebilirsiniz.

Yeşillikler içinde bir okul

Doğa Okulu, İzmir'in Seferihisar ilçesine bağlı olan Orhanlı Köyü'nde yer alır. Zeytin ormanlarının içinde, yeşil yaşamın içinde bulunan okulda; doğanın kültürünü araştırmak ve yaygınlaştırmak için çalışmalar yürütülmektedir.

Kızıldağ Önemli Doğa Alanı'nın (ÖDA) içerisinde yer alan Doğa Okulu araştırma binası, aynı zamanda bir Kadim Üretim Havzası (KÜH)’nın içinde bulunmaktadır. Tellerle çevrilmeyen, sulama yapılmayan, doğanın orijinal dokusuna zarar verilmeyen bu bölgede birçok yaban hayvanı yaşamını sürdürmektedir.  Bölge ayrıca nadir bitkilerin ve orkide türünün de yaşam alandır. Bölgede derin bir biyolojik çeşitlilik görülmektedir.

Orhanlı Köyü’ne ESHOT ile nasıl gidilir?

Orhanlı’dan geçen 2 ESHOT hattı bulunmaktadır, köyün Seferihisar’a olan uzaklığı 18 kilometredir.

829 - ÜRKMEZ-CUMAOVASI AKTARMA

989 - ORHANLI – SEFERİHİSAR

989 numaralı Eshot hattının seferleri şu şekilde:

989: Orhanlı kalkış – 07.10, 18.00

989: Seferihisar kalkış – 06.00, 16.45

829 numaralı ESHOT ise seferlerine gün boyunca devam etmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi