Duygu BAKKALOĞLU- İzmir'in Konak ilçesinde bulunan Kızlarağası Hanı, tarihi yapısıyla dikkat çekiyor. Orijinal dokusu korunarak günümüze gelmeyi başaran bu han, Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nın içinde bulunmaktadır. Osmanlı mimarisinin günümüzdeki temsilcilerinden Kızlarağası Hanı, Hacı Beşir Ağa tarafından 1744 yılında yapılmıştır. Hacı Beşir Ağa, Sultan III. Ahmet ile Sultan I. Mahmut’un Dârüssaâde ağalıklarını yapmıştır.
Osmanlı mimarisinin görkemli temsilcisi
Kızlarağası Hanı, Osmanlı mimarisinde sıklıkla kullanılan bir tasarımla inşa edilmiştir. Kızlarağası, çarşılı ve avlulu hanlar düzenindedir. 4 bin metrekarelik dikdörtgen planlı olan bu hanın avluya bakan kısımları iki katlıdır. Kızlarağası Hanı; Cevahir ve Çuha adları verilen tek katlı iki bedesteni ve yaklaşık 500 metrekarelik avlusuyla, oldukça görkemli bir yapıdır.
Handa yer alan çeşmenin kitabesinde 1675 yılı göze çarpmaktadır, bu nedenle kimileri hanın 1744 yılından daha eski bir tarihte inşa edildiğini düşünse de, büyük bir çoğunluk çeşmenin başka bir yerden getirildiğini düşünmektedir.
1988-1993 yılları arasında restore edilen Kızlarağası Hanı; bu tarihten sonra turistik bir çarşı olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Kızlarağası Hanı'nda; çeşitli el sanatları, kilim, halı, giyim, hediyelik eşya ve gümüş takı dükkanları bulunmaktadır. Han, Kemeraltı'nda gezdikten sonra, mola vermek isteyenlerin dinlenip çay molası vermek için sıklıkla tercih ettiği bir noktadır.
Kızlarağası Hanı'nda ne yapılır?
Tarihi atmosferi deneyimleyin
1744 yılında inşa edilen Kızlarağası Hanı, Osmanlı mimarisinin özgün detaylarını günümüze taşır. Çarşıyı dolaşırken tarihi atmosferi hissedebilir, avlusunda keyifli bir zaman geçirebilirsiniz.
Yorgunluğunuzu atın
Kızlarağası Hanı, dinlenme ve çay molası için mükemmel bir noktadır. Tarihi hanın avlusunda yer alan kafelerde kahve ya da çay içerek yorgunluğunuzu atabilirsiniz.
Hediyelik eşya alışverişi yapın
Han, el sanatları, takılar, kilimler, halılar, giyim ürünleri ve hediyelik eşyalar satan dükkânlarıyla ünlüdür. Sevdikleriniz için özel hediyeler alabilirsiniz.
Mimarisini fotoğraflayın
Kemeraltı Çarşısı’nın bu tarihi yapısı, hem mimarisi hem de tarihi dokusuyla fotoğraf tutkunları için eşsiz bir mekandır.
Kızlarağası Hanı nerede, nasıl gidilir?
Kızlarağası Hanı'na gitmek için ESHOT otobüslerini kullanabilirsiniz. Hisarönü durağında indikten sonra kısa bir yürüyüşün ardından bölgeye erişebilirsiniz:
23- UZUNDERE - KONAK
35- BALLIKUYU - KONAK
811- ENGELLİLER MERKEZİ - MONTRÖ
910- GAZİEMİR - KONAK
930- BORNOVA - KONAK
940- BUCA - KONAK
951- LOZAN MEYDANI - KONAK
-Ayrıca, Gazi Bulvarı tramvay durağı da, Kızlarağası Hanı'na yaklaşık 10 dakikalık yürüme mesafesindedir.
-İzmir Metrosu'nu kullanarak Kızlarağası Hanı'na ulaşmak isteyen ziyaretçiler 'Çankaya' durağında inebilirler.