İzmir ilinin kuzeyinde yer alan Aliağa, hem tarihi hem de doğal zenginlikleriyle dikkat çeken bir ilçe olarak öne çıkıyor. 1982’de Menemen ilçesinden ayrılarak ilçe statüsü kazanmış olan Aliağa, bugün sanayi ve liman kenti olarak önemli bir konumda bulunuyor. İlçenin güneyinde Foça ve Menemen, doğusunda Manisa ilinin Yunusemre ilçesi ve batısında Ege Denizi yer alırken, Aliağa, doğal güzellikleri ve sanayisiyle İzmir'in önemli merkezlerinden biri haline gelmiş durumda.

CHP Çiğli’de dayanışma toplantısı: Halkın yanında, adalet için mücadele ediyoruz! CHP Çiğli’de dayanışma toplantısı: Halkın yanında, adalet için mücadele ediyoruz!

Tarihsel zenginlikler ve Ege’nin antik kentleri

Aliağa, tarihsel açıdan da oldukça değerli bir konumda yer alıyor. Ege Denizi kıyılarında bulunan Aiolis kentlerinin en büyük ve önemli 12 kentinden 4’ü, Aigai, Kyme, Myrna ve Gryneion, Aliağa sınırları içerisinde bulunuyor. Bu antik kentler, bölgenin tarihsel derinliğini ve kültürel mirasını gözler önüne seriyor.

Coğrafi yapı ve doğal zenginlikler

Aliağa, çeşitli doğal yapılarla çeşitlenmiş bir ilçedir. İlçe toprakları dağlar, platolar, alçak tepeler, kıyı düzlükleri ve alüvyal alanlardan oluşuyor. Karahasan Dağı, Çirkince Tepe ve Akkemik Dağı gibi yükseltiler, Aliağa’nın dikkat çeken coğrafi özelliklerindendir. Ayrıca, bölgedeki volkanik malzemeler ve tektonik hareketler, bölgenin jeolojik zenginliğini oluşturuyor. Aliağa, bu tektonik faaliyetlerin izlerini taşıyan volkanik dağlar ve tepe formasyonlarıyla dikkat çekiyor.

Tarım ve ekonomik faaliyetler

Aliağa’nın tarım potansiyeli de önemli bir ekonomik kaynaktır. Ancak, ilçe topraklarının büyük kısmı tarım için uygun olmayan 5. ve 7. sınıf arazilerden oluşuyor. Buna rağmen, tarım alanında kullanılan 1. sınıf araziler de Aliağa’nın ekonomik yapısına katkı sağlıyor.

Aliağa kuş cenneti ve doğal alanlar

Aliağa, aynı zamanda doğa severler için de cazip bir bölge sunuyor. İlçede bulunan Aliağa Kuş Cenneti, bölgedeki önemli sulak alanlardan biridir. Güzelhisar Deltası’nın bulunduğu bu bölge, çeşitli kuş türleri için önemli bir yaşam alanı sunuyor. Ayrıca, Aliağa Yarımadası'nın batı ucundaki Ilıca Burun’da sıcak su kaynağı da yer alıyor. İlçe kıyıları ise pek çok koy ve burunla çevrilidir ve toplamda 63 km uzunluğunda kıyı şeridi ile dikkat çekiyor.

Sanayi ve liman kentine dönüşüm

Geçmişte tarımın ön planda olduğu Aliağa, son yıllarda sanayi ve liman yatırımlarıyla büyük bir dönüşüm geçirmiştir. Devlet ve özel sektör yatırımlarıyla sanayi alanında gelişim gösteren Aliağa, bugün Türkiye’nin önemli sanayi bölgelerinden biri haline gelmiştir.

Aliağa'nın mahalleleri

İzmir'in kuzeyindeki bu sanayi merkezinin 30 tane mahallesi bulunuyor. Peki, Aliağa'nın mahallelerinin isimleri nelerdir?

İşte Aliağa'nın mahalleleri:

AŞAĞIŞAKRAN MAHALLESİ

ATATÜRK MAHALLESİ

B.HAYRETTİN PAŞA MAHALLESİ

BAHÇEDERE MAHALLESİ

BOZKÖY MAHALLESİ

ÇAKMAKLI MAHALLESİ

ÇALTILIDERE MAHALLESİ

ÇITAK MAHALLESİ

ÇORAKLAR MAHALLESİ

FATİH MAHALLESİ

GÜZELHİSAR MAHALLESİ

HACIÖMERLİ MAHALLESİ

HOROZGEDİĞİ MAHALLESİ

KALABAK MAHALLESİ

KAPUKAYA MAHALLESİ

KARAKÖY MAHALLESİ

KARAKUZU MAHALLESİ

KAZIM DİRİK MAHALLESİ

KURTULUŞ MAHALLESİ

KÜLTÜR MAHALLESİ

MİMAR SİNAN MAHALLESİ

ÖRNEKKENT MAHALLESİ

SAMURLU MAHALLESİ

SİTELER MAHALLESİ

ŞAKRAN HASBİ EFENDİ MAHALLESİ

ŞAKRAN SAYFİYE MAHALLESİ

ŞEHİTKEMAL MAHALLESİ

UZUNHASANLAR MAHALLESİ

YALI MAHALLESİ

YENİ MAHALLESİ

YUKARI ŞEHİTKEMAL MAHALLESİ

YÜKSEKKÖY MAHALLESİ

Muhabir: ALEYNA ARSLANBAŞ