İzmir tarih öncesi dönemlerden kalma birçok zenginliğe ev sahipliği yapıyor. Günümüze kadar korunarak gelmeyi başarabilmiş bu tarihi değerler şehrin yerleşim alanlarında kalsa bile varlıklarını sürdürmeye devam ediyor. Bu tarihi zenginliklerden biri de 2 bin yıllık geçmişe sahip olan Altınpark arkeoloji alanı. Peki Altınpark'ın hikayesi nedir? Altınpark arkeolojik alanı nerededir?

Altınpark

Yaklaşık 2 bin yıllık bir tarihe sahip olduğu düşünülen Altınpark, bu süre zarfı içerisinde antik bir yola, bir Osmanlı mezarlığına ve son olarak bir parka ev sahipliği yapmıştır. Alanda 2008 yılından beri arkeolojik çalışmalar sürdürülmektedir. İzmiri yani dönemin adıyla Smyrna'yı Kervan Köprüsü üzerinden Pergamon (Bergama), Phokaia (Foça), Sardis (Salihli) gibi Kuzey ve İç Ege kentlerine bağlayan yolun bir parçası da bu bölgede tespit edilmiştir. Ayrıca burada Roma dönemini yansıtan Hellenistik bir mezar steline ve iki konuta ilişkin kalıntılara rastlanmıştır. Her iki konut da şehrin kapılarından biri olan Magnesia Kapısı'ndan çıkan anayolun üzerindeymiş. Konutların kazılarında çok sayıda pişmiş topraktan küçük heykel parçası, günlük kullanıma ait metal kaplar, seramikten pişirme ve servis kapları ele geçirilmiştir. Geç Roma ve Geç Antik Çağ'da Hristiyanlığın yayılmasının bir yansıması olarak MS 4. yüzyılı işaret eden bronz haç ve buhurdanlık gibi objeler de bulunan Altınpark'ta ele geçen nitelikli objeler de göz önünde bulundurularak, Basmane mevkiinde bu dönemde varlıklı kişilerin yaşadığı düşünülmektedir.

Büyük bir yangın ile sona erdiği düşünülen yerleşim dönem dönem yapılan onarım ve eklentilerle MS 6./7. yüzyıla kadar sürmüştür. Ardından 10. yy'dan sonra yeniden yerleşimin başladığı tahmin edilmektedir.

Eski adı Musalla olan Altınpark, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde Faik Paşa Mezarlığı olarak kullanılmış. 1930'lu yıllarda kentteki birçok mezarlık gibi kaldırılarak Faik Ener Parkı'na dönüştürülmüş. Buraya adı verilen Faik Ener, Tilkilik Eczanesi'nin sahibi ve Milli Kütüphane'nin kurucularından biridir. Daha çok Altınpark olarak anılan Faik Ener Parkı, mezarlık yıllarından kalan servi ağaçlarının yanı sıra kaskatlı havuzu, salıncakları ve çiçekleriyle ünlüymüş.

İzmir Barosu, 23 Ocak'ı Adalet İçin Mücadele Günü olarak ilan etti! İzmir Barosu, 23 Ocak'ı Adalet İçin Mücadele Günü olarak ilan etti!

Park alanına sonraki yıllarda belediyeye ait bir bina ve bir okul binası inşa edilmiştir. 2007 yılında ortaya çıkan buluntular üzerine Altınpark kazıları başlamıştır. Konak Belediyesi tarafından hazırlanan projeyle Altınpark'ta kapalı ve yarı açık sergileme alanları ile arkeolojik kalıntıların önümüzdeki dönemde ziyarete açılması planlanmaktadır.

Altınpark arkeolojik alanı nerededir, nasıl gidilir?

Altınpark arkeolojik alanı, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan Basmane semtinde yer almaktadır.

Altınpark'ın açık adresi ise şu şekilde: Faik Paşa Mahallesi, 960. Sk. 35240 Konak - İzmir

Altınpark arkeolojik alanını ziyaret etmek isterseniz, İzmir Metro'yu kullanarak Basmane Metro İstasyonu'nda inebilir ve kısa bir yürüyüşün ardından bu alana ulaşabilirsiniz.

Muhabir: ALEYNA ARSLANBAŞ