Yabani rezene ve sıralık olarak da bilinen Roma İmparatorlarının bile vazgeçilmezidir. Keskin bir anason kokusuna sahip arapsaçı, limon ve zeytinyağı ile salata olarak tüketilebilirken yumurtalı veya kuzu etli olarak yemeği de yapılabilir. Karışık ot kavurmaları ve böreklerin olmazsa olmazı diyebiliriz. Havuç gibi göz sağlığı için de önerilir.
Arapsaçı otu nedir?
Arapsaçı Ege Bölgesi'nde fazlasıyla tüketilen bir ottur. Yeşil rengi ve şekli ile dereotuna benzemektedir. Kendine has keskin bir kokusu olan arapsaçı, anasonu andıran bir aromaya sahiptir.
Arapsaçı otunun faydaları nelerdir?
-Kas ve kemik ağrıları için, geçmeyen baş ağrıları için arapsaçı otunu tüketebilirsiniz.
-Arapsaçı faydaları arasında ağrı kesici etkisi yer almaktadır. Arapsaçı otunun çay veya yemek olarak tüketilmesi ağrıları dindirmektedir.
-Arapsaçı otunun mide asitlerini dengelediği ve gaz oluşumunu önlediği bilinmektedir.
-Yabani rezene olarak bilinen arapsaçı otu, emzirme döneminde mutlaka akıllara gelmektedir. Tıpkı rezene gibi bu otun da süt kalitesini yükselttiği ifade edilir.
-Görme duyusunun güçlenmesi ve göz hastalıklarından uzak kalmak için arapsaçı otu önerilmektedir.
-Boğaz yolunu yumuşatmak, öksürüğü kesmek, solunumu rahatlatmak arapsaçı otunun faydalarından biridir.
-Arapsaçı otunun enfeksiyon temizleme gücü vardır. Boğaz yolunda oluşan, idrar yollarını rahatsız eden iltihapları kısa zamanda temizler.
-Çok eski dönemlerde kişileri rahatlattığı için yetiştirilen arapsaçı otu, sinir hücrelerini yatıştırır.
Arapsaçı nasıl tüketilir?
-Sebze kavurması yemeği olarak da tüketilen arapsaçı otu, güzelce yıkanıp temizlendikten sonra bir miktar zeytinyağı ile pişirilebilir.
-Besin değeri yüksek kahvaltılar için yumurtalı arapsaçı kavurması da hazırlayabilirsiniz.
-Arapsaçı otunun köklerini doğrayıp turşu hazırlayabilirsiniz.
Arapsaçı kavurması nasıl yapılır?
İzmir'de arapsaçının en çok yumurtalı kavurması yapılır. Peki arapsaçı kavurması nasıl yapılır?
Malzemeler: Yarım kilo arapsaçı
1 soğan
2 yumurta (tercihe göre arttırabilirsiniz)
3 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz
Arapsaçını güzelce temizliyoruz ve suda bekletiyoruz. Beklettikten sonra bol su ile 4-5 kez yıkıyoruz ve süzülmeye bırakıyoruz. Soğanlarımızı yemeklik küçük küçük doğruyoruz ve zeytinyağında kavuruyoruz. Kavrulan soğanlarımızın üzerine süzdüğümüz Arapsaçını da ekliyoruz. Kendi suyunda kavrulmaya bırakıyoruz. Arapsaçı yumuşamazsa sıcak su ilavesi yapılabilir. Arapsaçı yumuşayınca yumurtalı üzerine kırıyoruz. Üzerine dilediğimiz kadar tuz ilave ediyoruz. Yumurta piştiğinde ocaktan alabilirsiniz.