İzmir'in merkezinde bulunan en yeşil alan olarak bilinen Kültürpark, öğle molasında veya iş çıkışında nefes almak isteyen İzmirlilerin uğrak noktası oluyor.
Kimi vatandaşlar burada bisiklet sürmeyi tercih ederken, bazı vatandaşlar ise sabah yürüyüşler için Kültürpark'ı tercih ediyor.
Kültürpark'ın sadece doğal güzellikleri değil aynı zamanda kuşları da ilgi görüyor. Bu kuş türlerinin başında ise yeşil papağanlar geliyor.
Parka ilk kez gidenler yeşil papağanları görünce şaşkınlık yaşasa da, parkın müdavimleri papağanları görmeye alışkın.
Bilimsel ismi Psittacula Krameri olan bu papağanların doğal yaşam alanı aslında Afrika ve Güney Asya. Ancak papağanlar doğal yaşamı İzmir olmamasına rağmen burayı sevmiş ve burada nüfuslarını arttırarak yerleşik hale gelmişler.
Konuşmayı öğrenme yeteneğine sahip bu papağanlar, yeşil tüylere ve kırmızı renkli bir gagaya sahip. Kuyrukları dahil ortalama 40 cm boyuna sahip olan papağanların tek kanat uzunluğu ise 15-17.5 cm kadardır.
Ağaç kovuklarına yuva yapan bu papağanlar, hızlı uçmaları ve çığlıksı sesleri ile de biliniyor.
Tomurcuklar, meyveler, fındıklar ve sebzelerle beslenen bu papağanların Türkiye'de en çok görüldüğü yer ise İzmir.

Papağanlar İzmir'e nasıl geldi?
Bu papağların İzmir'e gelişi ile ilgili iki yaygın inanış var. İlki, Körfez Savaşı döneminde yaşanan petrol yangınları nedeniyle bu kuşların kaçtıkları ve uygun yere yerleştikleri. İkinci inanış ise yasadışı canlı hayvan ticareti yapan grupların yurtdışından kaçak yollar getirdikleri bu papağanları yakalanma kaygısı ile doğaya bırakmak zorunda kalması.
Nasıl gelmiş olursa olsun, bir gün sizin de yolunuz Kültürpark'a düşerse kafanızı kaldırıp ağaçların üzerine bakmayı unutmayın. Yeşil papağanlar orada sizi bekliyor olacak.