İzmir’in oksijen deposu olarak bilinen Narlıdere, narenciye bahçeleri ve çam ormanlarıyla sakin bir yaşama olanak sağlamaktadır. Balçova ve Güzelbahçe ile komşu olan ilçe, İzmir şehir merkezine 17 kilometre uzaklıktadır. Ulaşımı otobüslerle oldukça kolay olan ilçede tarım, özellikle narenciye ve çiçekçilik, ekonominin bel kemiğini oluşturmakta.
Ayrıca Kurtuluş Savaşı şehitlerine ithafen yapılan Narlıdere Şehitliği ve kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan Atatürk Kültür Merkezi de Narlıdere'ye yolunuz düşerse mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.
Narlıdere'nin tarihçesi nedir?
İzmir’in Narlıdere ilçesi, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış köklü bir geçmişe sahiptir. Bölge, Roma döneminde "Akhilleion" olarak adlandırılırken, Luviler döneminde ise "su geçidi, boğaz" anlamına gelen bir kelimeyle tanımlanıyordu. Osmanlı döneminde ise burası, "Sancak Kale" olarak bilinmekteydi ve günümüzde "Yeni Kale" adıyla anılmaktadır.
Antik çağlarda, özellikle M.Ö. 2000’lerde, bölgede Hititlerin etkili olduğu yazıtlarda belirtilmektedir. M.Ö. 8. yüzyılda Helen kültürü bölgeye yayılmaya başlamış ve bu dönemde Lidya ve Pers egemenlikleri görülmüştür. 4. yüzyılda ise Büyük İskender’in zaferleriyle Helenistik dönem başlamıştır. Bölge, Roma İmparatorluğu'nun ikiye ayrılmasının ardından Bizans’ın kontrolüne geçmiştir.
1071 yılında Selçuklu komutanlarından Çaka Bey tarafından fethedilen Narlıdere, daha sonra Selçuklu Hanedanı, Bizans, Ceneviz ve Rodos Şövalyeleri arasında sık sık el değiştirmiştir. Selçuklu Devleti’nin yıkılmasının ardından Aydınoğulları Beyliği'nin topraklarına katılan bölge, nihayet Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliği altına girmiştir.
Osmanlı Devleti’nin Ankara Savaşı’nı kaybetmesiyle kısa süreliğine Aydınoğulları’nın eline geçen Narlıdere, II. Murat döneminde yeniden Osmanlı egemenliğine katılmıştır. Ancak 1472 yılında bölge, Venediklilerin saldırısına uğramış ve İzmir bu dönemde büyük tahribat yaşamıştır. 1666 yılında, bugün Balçova sınırlarında yer alan Sancakburnu Kalesi, Birinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz donanmasının top atışlarına maruz kalmıştır. Bu saldırılarda hayatını kaybeden askerler Narlıdere Şehitliği’nde yatmaktadır.
Narlıdere, 15 Mayıs 1919’da Yunan işgaline uğramış ve bu işgal, 9 Eylül 1922’de sona ermiştir. 12 Eylül 1922’de ise Albay Çolak İbrahim ve Yüzbaşı Kemal komutasındaki Türk birlikleri, bölgedeki son işgalci güçleri temizleyerek Narlıdere’yi tamamen kurtarmıştır.