İzmir'de inşası Helenistik döneme kadar uzanan Keçi Kalesi'nin yazılı kaynaklarda adı bulunmadığı için net yapım tarihi bilinmiyor. Roma, Bizans ve Selçuklular tarafından da kullanılan bu kale Menderes Ovasına hâkim bir noktada Sardes yolunu kontrol altında tutan bir gözetleme ve kontrol kalesi niteliğindedir. Peki Keçi Kalesi'nin tarihçesi nedir? Keçi Kalesi nerededir?

Keçi Kalesi

Keçi Kalesi, Helenistik dönemde (MÖ 300-MS 20) inşa edilmiş olup, sonraki dönemlerde Roma, Bizans ve Selçuklular tarafından stratejik bir kontrol noktası olarak kullanılmıştır. Kalenin tarihi, Menderes Ovası'na hakim konumu ve Sardes yolunu gözlemleyen stratejik yapısıyla önem kazanmıştır.

Kızılhisar adıyla da bilinen kale, yazılı kaynaklarda pek yer almasa da mimari detaylarıyla Laskarisler Dönemi'ne (13. yüzyıl) işaret etmektedir. Özellikle duvar örgüsünde kullanılan kireç harcı ve kesme taş tekniği, kalenin Bizans dönemine ait özellikler taşıdığını göstermektedir. Dikdörtgen planlı olarak inşa edilen kalede, kesme taşın yanı sıra moloz taş ve tuğla kullanılmıştır. İç ve dış kale olarak iki bölüme ayrılan yapının giriş kapısının her iki yanında dikdörtgen planlı kuleler yer alır. İç kalenin kuzey kısmında yer alan depolar, kalenin işlevselliğini artıran önemli unsurlardır.

Kale çevresinde, Helenistik döneme ait bir sarnıç bulunması, bu dönemde kalenin su ihtiyacını karşılamak için yapılan altyapının örneklerindendir. Bu detay, kalenin savunma kadar uzun süreli yerleşim için de tasarlandığını göstermektedir. Kaleye ulaşım, kuzey yönünden bir saatlik bir yürüyüşle mümkündür. Orta Çağ’dan kalma, yer yer kireçtaşı bloklardan yapılmış bir patika ve üzerinde yer alan Helenistik döneme ait sarnıç, yürüyüş sırasında tarihe tanıklık etme fırsatı sunar.

Keçi Kalesi nerededir?

Keçi Kalesi, İzmir'i Selçuk ilçesine 9 km. uzaklıktaki Alaman Dağında 300 m. yükseklikte yer alıyor.
 

Kaynak: HABER MERKEZİ