İzmir’in Menemen ilçesinde yer alan Larissa Antik Kenti, tarihi M.Ö. 3. bin yıla kadar uzanan köklü geçmişiyle arkeoloji meraklılarının ilgisini çekmeye devam ediyor. Antik kent, Peleponez Savaşları’ndan Pers egemenliğine kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.
Larissa Antik Kenti’nin tarihi
Larissa Antik Kenti, Cilalı Taş Devri'nden başlayarak Hellenistik, Lydia ve Pers dönemlerinde önemli bir yerleşim merkezi olmuştur. M.Ö. 405 yılında Peleponez Savaşları sırasında büyük bir yıkım yaşayan kent, daha sonra yeniden inşa edilmiş ancak M.Ö. 279'da Galatlar tarafından tekrar yıkılmıştır. Kentte tapınak kalıntıları ve Akropolis’in sur parçaları günümüze ulaşmıştır.
Larissa'da ilk yüzey araştırmaları 1902 yılında İsveçli arkeologlar tarafından başlamış, 1932-1934 yılları arasında Alman-İsveç ortak kazılarıyla devam etmiştir. Kazılar, Batı Anadolu’daki en önemli araştırmalardan biri olarak kabul edilmekte olup, elde edilen bulgular Aeol mimarisinin en güzel örnekleri arasında yer almaktadır.
Bulunan eserler nerede?
Larissa'dan çıkarılan Arkaik döneme ait mimari parçalar İzmir Arkeoloji Müzesi'nde sergilenirken, diğer önemli eserler Stockholm ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde sergilenmektedir.
Larissa Antik Kenti’ne nerededir? Nasıl gidilir?
Larissa Antik Kenti, İzmir'in Menemen ilçesi, Buruncuk köyü yakınında bir antik kenttir. İzmir şehir merkezine yaklaşık 45 kilometre uzaklıkta bulunan Larissa Antik Kenti’ne ulaşım oldukça kolaydır. Özel araçla İzmir'den yaklaşık 50 dakikalık bir yolculukla Menemen ilçesine bağlı Buruncuk köyüne ulaşabilirsiniz. Toplu taşıma ile İzmir’den İZBAN hattına binerek Egekent 2 durağında inmeniz, buradan 660 numaralı otobüse binerek Buruncuk İlköğretim Okulu durağında inmeniz gerekmektedir. Durağa ulaştıktan sonra kısa bir yürüyüşle antik kente ulaşabilirsiniz.