Orçun BULDAÇ- İzmir'in Konak ilçesinde, Akdeniz Mahallesi'nde bulunan Saint Polikarp Kilisesi(Aziz Polikarp), 1625 yılında inşa edilmiş tarihi bir yapıdır. Gazi Osman Paşa Bulvarı, Necatibey Bulvarı ve Kazım Dirik Caddesi'nin kesiştiği noktada bulunan bu yapı; Aziz Yuhanna'nın öğrencilerinden olan ve sonraları aziz ilan edilen İzmir Piskoposu Saint Polykarp'a ithaf edilmiştir. Döneminin Smyrna cemaatinin inanç yapısını tehdit ettiği düşünülerek, 155 yılında Kadifekale'nin eteklerindeki Roma Stadyumu'nda yakılarak öldürülen St. Polykarp, günümüzde tüm İzmirlilerin bildiği bir isimdir. Bu farkındalık, Polycarp'ın adını taşıyan kiliseden gelmektedir.

Mimari açıdan St. Polycarp Kilisesi

Kilise, 1892-98 yıllarında gördüğü onarım ve restorasyon çalışmalarının ardından günümüzdeki çehresine bürünmüştür. Bu haliyle yapı; doğu-batı doğrultusunda üç nefli, bema kesimi kubbeli, dikdörtgen şeklinde bazilikalıdır. Batı cephesinde, bir çan kulesi de bulunmaktadır.

Kilisenin tarihi

1625 yılında ile inşa edilen kilise, 1680 yılında yaşanan yangından sonra onarım görmüştür. Kilise, Osmanlı makamlarından çıkan izinle yeniden restore edilerek üç nefli bir bazilika şeklini alırken, bu restorasyon çalışmalarına 16. Louis destek vermiştir.
1892-98 yıllarındaki restorasyonunun ardından günümüzdeki şeklini alan kilise, geçen yüzyılın sonlarında İzmir'de yaşamış olan Fransız sanatçı, mimar ve ressam Raymond C. Pere tarafından dekore edilmiştir. Bu dekorasyon çalışmalarında kilise, şapellerle genişletilmiştir. Ayrıca, St. Polycarp'ın yaşam öyküsü de freskelere yansıtılmıştır.

St. Polycarp Kilisesi'ne nasıl gidilir?

St Polycarp Kilisesi'nin yakınından geçen pek çok ESHOT otobüs hattı bulunmaktadır. Bu hatlar şu şekilde sıralanabilir:
121- MAVİŞEHİR AKTARMA MERKEZİ - KONAK 
202- CUMHURİYET MEYDANI - HAVALİMANI 
253- H.PINAR METRO 2 - KONAK 
910- GAZİEMİR - KONAK 
920- ÇİĞLİ - KONAK 
940- BUCA - KONAK 
950- NARLIDERE - KONAK
-İzmir Metrosu'nu kullanarak kiliseye ulaşmak isteyen ziyaretçiler, Çankaya durağında inerek kısa bir yürüyüşün ardından bölgeye ulaşabilirler.
-Vapurla ulaşım sağlamak isteyen yolcular, Alsancak Pasaport İskelesi'nde indikten sonra, 10 dakikalık bir yürüyüşün ardından kiliseye varabilirler.

Muhabir: ORÇUN BULDAÇ