İzmir'in en meşhur tatlıcılarından biri olan İmren Tatlıcısı, Alaçatı'da kurularak, hızla büyüdü.

‘Kendi yemediğini başkasına yedirme’ nasihatını kendilerine ilke edinen marka, şimdilerde İzmir'in birçok noktasında hizmet veriyor.

Markanın kuruluş hikayesi de çok ilginç. Kurtuluş Savaşından sonra Alaçatı’ya yerleşen Selanik muhaciri Hasan Usta; kendisi gibi Selanikli olan ve mübadele Antlaşmasından sonra Alaçatı’ya yerleşen Ülfet Hanım’la izdivaç yapar. İnşaat ustalığı dahil her işi yaparak ekmeğini kazanmaktadır. 1933 yılında oğulları Ekrem dünyaya gelir.

1941 yılında helvacılık yapan Arnavut Sait Usta ile sohbetleri sırasında Sait Usta; artık bu işi götüremeyecek kadar yaşlandığını ve bu mesleği miras bırakacak kimsesi de olmadığından işini devir almak isteyene devredeceğinden söz eder. Bunun üzerine Hasan Usta helvacılık işine hevesli olduğunu, helvacılığı kendisine öğretirse bu işe talip olacağını söyleyince Sait Usta çok memnun olur ve el sıkışırlar; İmren Helva serüveni de böylece başlamış olur…

Hasan Usta, gündüz inşaatlarda, gece ise işin başında durmadan çalışır. Sabahları da 8 yaşındaki oğlu Ekrem’i boyu tezgaha yetişemediği için sandalye üzerinde satış yapsın diye bırakır. İkinci Dünya Savaşı sırasında memleketin üzerini kara bulutlar kaplamıştır. Un, şeker yoktur ve olanlar da karneyle dağıtılmakta ve hasat edilen buğdaylara da devlet seferberlik nedeniyle el koymaktadır. Hasan Usta elde kalan buğdaydan un, bağdaki üzümlerden de pekmez yapıp helva işini sürdürmeye devam eder.

Zor günleri çalışkanlığı ve yoktan var eden mantığıyla aşan Hasan Usta’nın işleri eşi ve oğlunun da desteğiyle iyiye gitmektedir. 1950 yılında Çeşme Ilıca’da Şantiye evlerinin inşası başlar. Alaçatı’nın ekonomisi de iyileşmiştir. Sinemalar, kasaplar da iş yapmaya başlamışlardır. Bu arada Ülfet Hanım da mahallenin bayanlarını toplayıp ayıkladıkları cevizlerle açtıkları baklavaları bakır sini tepsilerde satmaya başlarlar. İşler iyiye gitmektedir.

Oğul Ekrem’in artık evlenme yaşı gelmiş de geçmiştir bile; araya aracılar konur, aynı sokakta Bakkal Memet’in beş kızından ikincisi olan Gülgün, Allah’ın emri Peygamber’in kavliyle istenir. Tek evlada güzel bir de düğün yapılır. Tek çocuk olmanın getirdiği sorumlulukla esnaf olmanın zorluğunu yıllarca hem ustalık hem de tezgahtarlık yaparak bıkmadan, yorulmadan omuzlarında taşıyan Ekrem Usta’nın en büyük yardımcısı hanımıdır. Çeşitleri arttırarak şuruplu tatlılara, limonata ve şırayı da eklerler.

Gün gelir ürünler yetişmez olur. En güzel işi kış aylarında tütün satımında kazanırlar. Alaçatılılarla, çevre köylerden gelenlerin beğenisini kazanan Revani, Kara
helva, Çeşme’den buz fabrikasından alınan tahta fıçının etrafına kırılarak tuzla salamura edilen buzun ortasına oturtulan ve kayışla döndürülen makinanın bakır kazan içindeki dondurması, yine Hasan Usta’nın yaptığı zamanın buzdolabında soğutulan muhallebi, limonata ve şırası ile çevresinde meşhur olur.Zaman içerisinde Ahmet Yar marka dondurma soğutucusundan sonra oğlu Hasan’ın doğumundan bir yıl sonra yine aynı markanın vitrinli buzdolabı alınır. Helvalar da odun ateşinden, zamanın modern mazotlu makineleriyle yapılmaya devam edilir.

Çok ünlü olan İmren Helva Evi’nde çok kalabalık zamanlarda aileye yardımcı olan oğlu Hasan ile kızı Zehra, küçük olmalarına rağmen ailenin eli ayağı olmuşlardır. Bu arada Hasan Usta iyice yaşlanmış ve 1977 yılında vefat etmiştir.Ekrem Usta ve Gülgün Hanım’ın Hasan ve Zehra’dan sonra oğlu Kayhan da dünyaya gelir. Babalarının yolundan düsturundan sapmadan yetiştirilen çocukların, değişik mekanlarda çalıştırılarak pastacılık ve tatlıcılık yapmayı öğrenmeleri sağlanır. Dededen kalan miras olan helva, dondurma ve tatlıcılığı en iyi şekilde öğrenip, geliştirerek yollarına devam ederler.

Ekrem Usta da 1994 yılında vefat etmiş, bugün Hasan Usta’nın iki torunu, Ekrem Usta’nın gelinleri ve iki torunu Ekrem ile Eren hem eğitim hayatlarını sürdürüp hem de mesleklerini bir adım ileriye götürebilmek ve misafirlerine daha iyi hizmet verebilmek için yorulmadan bıkmadan yollarına devam etmektedirler…

Dededen toruna tatlıcılık mesleğini geliştirmeyi meslek haline getiren aile; bugün İmren Helva Evindeki tatlıları, lezzetli yemekleriyle ününe ün katmaya devam ediyor.


6 şubesi var

Dededen kalma mirası büyüten çocuklar ve torunlar İmren tatlıcısını büyütmeye devam ediyor. Ünlü tatlıcının Değirmen, İmren Han Otel, İmren Alaçatı Tatlıcısı-İstinyepark, Lime Alaçatı-İstinyepark, İzmir, Fırın Şube, Merkez Şube olmak üzere 6 şubesi bulunuyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ