SEMRA İĞTAÇ - İzmir'in dört bir yanından gelen köylü ve çiftçiyi kentli tüketicilerle aracısız buluşturan Kültürpark Üretici Pazarı, her çarşamba günü Kültürpark Lozan Kapısı girişinde kuruluyor. Bu pazar, kent kırsalının sosyoekonomik kalkınmasına destek sağlarken, köylü-kentli dayanışmasını da güçlendiriyor.

Kültürpark Üretici Pazarı'nda, 74 yaşındaki Şükran İçten de her sabah saat 04.00'te Dikili'den gelerek evde pişirdiği sarma, kek, dolma ve baklava gibi lezzetli ürünleri satışa sunuyor. Şükran İçten, "Sabah 04.00'te evden çıkıyoruz. Dikili'den geliyorum ve saat 06.30'da burada olup tezgahımı açıyorum. İnsanlar hizmeti çok seviyorum ama fiyatlarımızı da asgari ücrete göre ayarlıyorum. Zeytinyağlı ve tereyağlı ürünler yapıyorum, cevizli portakallı kek 10 lira, içli köfte 20 lira, baklava tanesi 20 lira. Zevkten çalışıyorum, inanır mısınız baklava yaptığım zaman kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum. Herkes 40 lira derken ben 20 liraya satıyorum çünkü hayat şartları zor, hiç alamayanlar var. Paran yoksa bedava alabilirsin, beğenirsen geri verebilirsin, ben buradayım," diyerek yaşadığı mutluluğu ve üretim tutkusunu dile getiriyor.

Vatandaşlar da üretici pazarından oldukça memnun. İzmirli tüketicilerden Emine İyi, “Ev baklavasını çok seviyorum ve sürekli buradan alıyoruz. İnanılmaz güzel. İzmirliler bu pazarı çok sevdi. Her hafta buradayız ve artık satıcı ablalarımızı tanıyoruz," diyerek pazara olan ilgiyi ve memnuniyetini ifade ediyor.

Bu dayanışma ve paylaşım ortamı, İzmir'in kırsal ve kentsel kesimleri arasındaki bağı güçlendirerek, toplumsal dayanışmayı pekiştiriyor. Kültürpark Üretici Pazarı, İzmir'in yerel üreticilerini desteklerken, şehir halkının doğal ve taze ürünlere ulaşmasını sağlıyor.

Muhabir: Semra İğtaç