Ege Şenol Çalışkan- İzmir'de yer alan ilçe belediyelerinin her biri ilçelerin kimliklerini yansıtan logolar kullanıyor. Bu logolar ilçeye dair mesajlar ve fikirler barındıran sembollerden oluşan özel tasarımlar oluyor. İzmir'in en kalabalık ilçesi olan Buca'da da belediye logosu olarak nitelikli fikirler barındıran bir tasarım göze çarpıyor. Peki Buca Belediyesi'nin logosu nereden geliyor?
İzmir'in üzüm kokan ilçesi: Buca
İzmir’in merkezine sadece 9 kilometre uzaklıkta olan ve şehrin en kalabalık ilçesi unvanını elinde bulunduran Buca, Nif Dağı’nın güney eteklerine yerleşmiş bir ilçe. Mayıs 2015’ten itibaren Tarihî Kentler Birliği üyesi olan Buca, sadece tarihi yapıları değil doğal güzellikleri ve lezzetli yemekleriyle de öne çıkıyor.
Köy turizmi ile dikkatleri üzerine çeken Buca’ya yolunuz düşerse Kaynaklar başta olmak üzere mutlaka ziyaret etmeniz gereken birçok köy bulunuyor. Mavinin ve yeşilin eşsiz uyumuna şahit olmakdüşmek istediğinizde ise Bolu Abant'taki Yedigöller’den esinlenerek 100 bin m2’lik doğal vadiye yapılan Buca Yedi Göller’e, Buca Göleti’ne ve Hasan Ağa Bahçesi’ne uğrayabilirsiniz. Eğer tarihi yapılar ilginizi çekiyorsa, geçmişte “Paradiso” ve “Kızıçullu”, bugün ise Şirinyer olarak bilinen mevkiye İzmir’den ilk girildiğinde Melez Çayı üzerinde yer alan su kemerleri, 1838 yılında inşa edilen ve daha sonra Buca Kültür Sanat Merkezi’ne dönüştürülen Protestan İngiliz Şapeli, 19. yüzyılda Amerikalılar tarafından yaptırılan ve yıllarca Amerikan Erkek Lisesi olarak kullanılan Amerikan Koleji, dünyanın en büyük heykellerinden biri olan Mevlana Heykeli’ni ve Levantenlerin yaptırıp uzun süre yaşadıkları Buca köşklerini de mutlaka görmelisiniz. Bunun yanında ilçenin hemen girişi olarak sayılabilecek bir bölgede konumlanan ve her noktadan rahatlıkla görülebilen, yapımı 2009 yılında tamamlanmış olan Türkiye'nin en büyük heykeli, Atatürk Maskı da burada bulunuyor.
Buca’da alışveriş yapmak istediğinizde gitmeniz gereken adres ise Forbes Sevgi Yolu. 1998 yılında yapılan Forbes Sevgi Yolu, içerisinde akan dereleri, evcil hayvan barınakları, rengârenk tuğladan döşenmiş yürüme yolları ve modern ışıklandırması ile Bucalıların alışveriş ve gezinme imkânı bulduğu bir alan. Öte yandan, Buca, festivalleriyle de ünlü bir ilçe. Seyahatinizi, yılın çeşitli dönemlerinde düzenlenen altı büyük festivalden birine denk getirdiğiniz takdirde keyifli anlar yaşayabilirsiniz. Eğer at yarışları ilginizi çekiyorsa, Ege Bölgesi’nin tek hipodromunun Buca’da olduğunu hatırlatmak isteriz. Türkiye Jokey Kulübü tarafından organize edilen yarışlar ile Atlıspor Kulübü bünyesinde düzenlenen binicilik yarışları Buca Hipodromu’nda yapılıyor.
Ege mutfağının en başarılı temsilcilerinden biri olan Buca'da zeytinyağı, kiraz, bardacık, incir, razaki ve sultani üzümü, mısır, kavun, oğlak kebabı, kekik turşusu ve bamya oldukça ünlü ürünler olarak dikkat çekiyor. Öte yandan zeytinyağı, zeytin, domates, salatalık, marul, maydanoz, nane, dereotu ve kabak, ilçede organik olarak üretiliyor.
Buca Belediyesi'nin logosu nereden geliyor?
Buca, İzmir'de yerleşimin en eski olduğu bölgelerden biri. Bununla bağlantılı olarak oldukça zengin bir tarihe ev sahipliği yapıyor. Özellikle coğrafi konumuna has özellikleriyle dikkat çeken Buca, belediye adına oldukça sade ve şık tasarlanmış bir logoya sahip. Logoda göze çarpan simge ilçenin sembolü haline gelmiş olan sultani cins üzümdür. Logo yuvarlak çerçeve içinde çizilmiş. Logonun üstünde belediyenin adı büyük harflerle yazarken alt kısımda belediyenin kuruluş yılı bilgisi verilmiş. Belediyenin kuruluş yılı olan 1923 bilgisi verilerek Buca Belediyesi’nin köklü tarihine vurgu yapılmış.
Öte yandan logoda Bucaspor’un renkleri olan sarı-lacivert kullanılmış. Bu renkler kullanılarak kuruluşu oldukça eski tarihlere dayanan (1928) ilçenin futbol takımı Bucaspor’a vurgu yapılmış.