İzmir'in köyleri doğal güzellikleri ve mis gibi havasının yanı sıra üretim kültürü ile de dikkat çekiyor. Bu köylerden biri de Torbalı'ya bağlı olan Karaot Köyü.
Karaot Köyü'nün ne zaman kurulduğu tam olarak bilinmiyor. Köyün adı konusunda ise birkaç rivayet bulunuyor. Bugün Kemalpaşa ilçesi Yeşilköy(Sinek/Senekköy) sınırları içerisinde kalan Burkiyealtı köyünün rivayete göre yılanlardan dağılmış. O köydeki insanlar çeşitli yerler göç etmiş. Karaot köyünün olduğu yerde yerleşen bir grup Yörük obasının ileri gelen birisinin kara atı yani siyah atı varmış. Burkiye köyündekiler kendi aralarında Karaatlı yörüğün yanına yerleşme kararı almışlar. Bu insanlar karaatlı yörüğün yanında yerleşmeyle “Karatlı” veya “Karatlılar” adı, oradaki kişilerin lakabı köyün adı olarak kalmış. Daha sonra değişikliğe uğrayarak adı “Karaot” şekline dönüşmüştür.
Köy bir zamanlar salgın hastalık nedeniyle terk edilmiş. Ancak köyde kalan 7 aile, köyü terk etmeyerek bugüne kadar var olmasını sağlamış.
Şirin bir köy olan Karaot Köyü'nde soluklanabileceğiniz bir kahve bulunuyor. Köyde aynı zamanda alışveriş yapabileceğiniz market bulunurken, köylülerin kendi ürünlerini sattıkları dükkanlar da bulunuyor.
Eski tip taş evlerin bulunduğu köyün etrafı ise ormanlarla çevrili. Yemyeşil bir çevreye sahip olan köyün etrafı ormanla çevrili.
Şifalı suyu ile ünlü
Karaot Köyü, ormanlık bir alanda doğa ile iç içe bir yer olarak biliniyor. Köyde bir zamanlar ise su yokmuş. Eskiden su bulmak için sürekli kazı çalışmaları yapılıyormuş. Ancak bulunan su ya yetersiz ya da zararlı madde içeriyormuş.
1998 yılında ise yapılan kazıda iyi bir su kaynağı bulunmuş. Su, köye ulaşmasından sonra ise köyde bir dizi olaylar meydana gelmeye başlamış.
Su hatları tıkanıyor, su olduğu halde evlere su gelmiyor, suyu içen bazı köylüler ise hastalanıyormuş.
Bunun üzerine köylüler suyu tahlil ettirmeye karar vermişler. Yapılan araştırma sonucu suyun börek rahatsızlıklarına iyi geldiği ve kum ve taş ağrılarını kesebilecek kadar temiz olduğu ortaya çıkmış.
Bunun üzerine bir kuyu kazılarak, su köy meydanına taşınmış. Köy meydanına yapılan bir çeşme ile vatandaşlar bu suyun şifasından faydalanmaya başlamış.
Organik üretim yapan köy
Köy aynı zamanda yerel tohum ile üretim yapan ilk köylerden biri. Organik tarım teknikleri kullanılarak üretilen ürünler ise köylülerin açtığı bir internet sitesi üzerinden satışa çıkıyor.
Köylüler internet sitesi üzerinden ceviz, incir, fide, yerli tohum, köy sabunu, dut kurusu, reçel, pekmez, bakliyat, salça, soslar, turşular, kuru meyveler, zeytin ve zeytinyağı gibi ürünleri satıyor.
Eğer siz de köylülere destek olmak isterseniz Türkiye'nin ilk yerel tohum ve organik şartlarda üretim yapan Karaot Köyü'nün internet sitesi olan organigiz.org üzerinden alışveriş yapabilirsiniz.
Karaot Köyü nerede? Karaot Köyü'ne nasıl gidilir?
Karaot Köyü, İzmir'in Torbalı ilçesinde bulunuyor. Köye ESHOT otobüsü ile ulaşım sağlamak mümkün. 786 numaralı Karaot-Torbalı otobüsü pazar günleri hariç köye diğer günlerde ulaşım sağlıyor.