Sevinç KARATAŞ/Yiğit SÜTCÜ- İlk olarak 22 Mayıs 2000'de hizmete giren İzmir Metro hattı, Bornova- Üçyol arasında yapılmıştı. M1 hattının batı aksında yer alan Fahrettin Altay istasyonu ise 27 Temmuz 2014'te hizmete girmişti. Fahrettin Altay metrosunun ardından Fahrettin Altay-Kaymakamlık hattı 24 Şubat 2024’te Haluk Levent konseri eşliğinde büyük bir coşkuyla açılmıştı. İlk seferde metroyu 100. Yıl Cumhuriyet Şehitlik istasyonundan dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer kullanmıştı. Açılışın ardından hizmete giren Narlıdere hattında, metro istasyonlarının içinde ve dışında hala çalışmalar devam ediyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi durağında ise yaşanan durum ise içler acısı. Hastaneye ulaşım için kullanılan istasyonda asansörden duvarlara, çıkışlardan yürüyen merdivenlere kadar pek çok hayati eksiklik gözlemleniyor. 

Yarı açık metro

İzmir Metro’nun Kaymakamlık hattının Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi istasyonunda, hastane durağı olmasına rağmen metro girişinden istasyon içine ilk inişte yürüyen merdiven veya asansör yok. Hastaneye gelen yaşlı, bebek arabası kullanan ebeveynler ve tekerlekli sandalye kullananlar için metroyu ulaşılmaz hale getiriyor. Metro istasyonunun açılmasının üstünden 4 ay geçmesine rağmen metroda asansör olmaması çevre halkı adına büyük bir eksik. DEÜ Hastanesi istasyonu, hastaneye gelen hastalar için herhangi bir çalışma yürütmemiş. İstasyona inen merdivenin yanına otomatik engelli platformu kurulmuş, ancak o da hala faaliyette değil.

Çevre halkı bu durumdan şikayetçi. Metroyu kullanmak isteyen yaşlı ve engelliler için aslında metro hala açılmamış durumda. Çünkü tekerlekli sandalye kullanan veya bastonla yürüyen yaşlı bireylerin aşağı inmesi çok zor hatta yardım almadan neredeyse imkânsız. Dolayısıyla metro kullanımı onlar için hala aktif durumda değil. 

Şantiye alanı mı? Metro istasyonu mu?

DEÜ Hastanesi metro istasyonuna indiğinizde duvarlar boyasız, yürüyen merdivenlerin naylonları dahi sökülmemiş ve tavanlar hala açık bir şekilde duruyor. Tavanlardan sarkan demir ve kablolar net bir şekilde görülebiliyor. Metro istasyonunun sadece bir çıkışı bulunuyor. Diğer çıkışları kapalı ve metronun açık olan çıkış kapısı DEÜ Hastanesi’ne yürüme mesafesiyle oldukça uzak kalıyor. Metro çıkışında hastaneye yeterli yönlendirme bulunmuyor ve tabela eksikliği var.

Buna ek olarak istasyonun cadde ile buluştuğu noktada yol trafiğe kapatılmış durumda. Trafik akışı diğer şeritten sağlanıyor. Bu durum da trafik yoğunluğuna neden oluyor. Metronun diğer çıkışları ve asansör çalışmaları hala devam ediyor ancak dışarısı şantiye alanı gibi, inşaat malzemeleri ortalığa saçılmış durumda.

Muhabir: Sevinç KARATAŞ/ Yiğit SÜTCÜ