Batuhan KAYA- Türkiye’de yaşam şartları günden güne zorlaşırken, İzmirli emeklilere “geçinebiliyor musunuz?” sorusunu yönelttik. Emekliler, yaşam şartlarının zorluğundan ve ekonomik krizden ötürü yaşadıklarını İz Gazete ’ye anlattı. İsmini vermek istemeyen bir emekli geçim sıkıntısını, “Cumhurbaşkanı ‘Emeklilerin yılı olacak’ demişti, hayatında hiçbir söylediği doğru çıkmadı ki. Emekliyi batırdı, öldürdü. Emekliler şu an yaşayan bir ölüdür” diye anlattı.

Emekli şöyle devam etti:  “13 bin 600 TL maaş alıyorum ve ev kirasına bile yapmıyor. Bak ücretsiz yerde oturuyoruz çay içmiyoruz. Çay, kahve yok, bankta oturuyoruz. Faturalar için de çocuklar yardım ediyor. Tabi burası Türkiye, herkes kaderine razı. Cumhurbaşkanı ‘Emeklilerin yılı olacak’ demişti, hayatında hiçbir söylediği doğru çıkmadı ki. Emekliyi batırdı, öldürdü. Emekliler şu an yaşayan bir ölüdür. Bu iktidarla hiçbir şey olmaz. Mehmet Şimşek İngiliz vatandaşı, kendisinin politikası yok. Fakiri daha çok ezip parası olana para katıyor. Yüzde 50 faiz dünyanın hiçbir yerinde yok. Bir orta sınıf vardı onu da yok ettiler. Şimdi yüzde 20 zengin yüzde 30 çok fakir ama şükreden, kaderine razı, ‘karnım doyuyor’ diyen, neyle doyduğu önemli değil. Bir de bizim gibi zavallılar var” dedi.
 

‘Ucuzunu bulmak için dolaşıyorum’

Asker emeklisi olduğunu ve önceden pazarda iyi meyve sebzeyi bulmak için şu an ise ucuzunu bulmak için dolaştığını söyleyen Muhlis Gülkan, “Emekli hava astsubayım. Asker emeklisi olmama rağmen tüm emeklilerin yaşadığı sorunu ben de yaşıyorum. Karı-koca emekliyiz, eskiden pazarı 3 kez dolaşırdım. Neden biliyor musunuz? En iyi sebze ve meyveyi almak için, şimdi 5 defa dolaşıyorum en ucuzunu almak için. Ama şu var, gün gelir bu düzelir. Ülkesini seven insanlar, kendi menfaatini ülke menfaatinden üstün görmeyen insanlar gelir ve ekonomi düzelir. Peki sosyal çöküntüyü ne yapacağız? Kültürel, dini, ahlaki diğer sorunları nasıl düzelteceğiz? Asıl sorulması gereken soru budur. ‘Emekliler yılı olacak’ dediler, oldu. Emekliyi öldürdüler, şimdi de köpekleri öldürüyorlar. Adam, ‘Emekliler yılı olacak’ derken, ‘Emeklilerin şartlarını iyileştireceğiz’ demedi ki, emekliler yılı dedi. Çıkın meydanlara bağırın. Gençlerin gelecekleri bizimse ikinci baharlarımız çalındı” diye konuştu.
 

‘Bulabilirsek ek iş yapıyoruz’

Ek iş yaparak geçimini sağlayabildiğini ancak yaşından ötürü iş bulmakta zorlandığını ifade eden Özcan Yaylak, “Son zamlardan sonra 14 bin 500 TL’ye yakın bir maaş alıyorum. Günlük harcamalarımı yaptıktan sonra yetmiyor. Çalışmak zorundayım, çalışıyorum. Ben boru tesisatçısıyım, ekstradan bu işleri yapıyoruz. O da bulabilirsek. Bazen yaşımızdan ötürü almıyorlar, ‘tansiyonun vardır, iskeleye çıkamazsın’ diyorlar. Böyle durumlarda işe giremiyoruz, tanıdık insanlar olunca oluyor. Sürekli çalışma da değil, ayın 1 haftası, yılın 6 ayı çalışıyoruz. Ancak ekstra çalışırsak geçinebiliyoruz. Bu zor emekliliği sadece bu nesil yaşıyor. Bir Anadolu insanı ile büyükşehirde yaşayan insan arasında çok fark var. O insanlar burada kazanıyor, oraya gidince arsası var bahçesi var arabası var. ‘Yetiyor’ diyor, yeter tabii ki. Buradaki insana yetmiyor. Düne kadar emekli maaşımızla bir kokoreç yiyorduk, çorba içiyorduk artık onları da yapamıyoruz” ifadelerini kullandı.
 

‘Bir hayırsever az kira alıyor’

İsmini vermek istemeyen ve depremzede olduğunu ifade eden bir emekli, “Ben emekliyim, geçinemiyorum çünkü para çok az geliyor. 12 bin 500 TL maaş alıyorum. Deprem bölgesinden geldim, bir hayırsever bizden az kira alıyor. Ufak tefek ihtiyaçlarımızı günlük alabiliyoruz ama geriye kalandan kısıtlıyoruz, her şeyden kesiyoruz” dedi.
 

‘Eşimin maaşıyla Pazar gidilmez’

Eşinin emekli olduğunu ve onun maaşının pazar alışverişine bile yetmeyeceğini söyleyen bir vatandaş, “Eşim emekli ve o maaşla geçinmek mümkün değil. Allah’tan evimiz kira değil, kira olsa açız. Böyle de açız ama yine de halimize şükrediyoruz. Herkes perişan, hadi biz neyse de gelecek nesil perişan. Eşimin maaşıyla pazara bile gidemiyoruz. Zaten mecbursun kredi çekiyorsun, emekli maaşı da krediye gidince kalıyorsun. Bir şeyler alabilmek için kredi çekmek zorunda kalıyorsun. Ev işlerine gidiyoruz, temizliğe gidiyoruz karın doyurmaya çalışıyoruz. Bu yıl emeklilerin ölüm yılı olacak. İnsanlar açlıktan ölecek. Çok yazık, bu ülkeye çok yazık. O maaşla kendileri geçinsin, ondan sonra gelsin konuşsunlar. Onların 1 saatte yediği para bizim 1 ayda aldığımız paraya denk” diye konuştu.

Muhabir: Batuhan KAYA