Cengiz Holding’in Çanakkale’nin Kaz Dağları’nda hayata geçirmek istediği Halilağa Bakır Madeni projesine karşı direniş büyümeye devam ediyor. Şimdiye dek 5 bin 200 dönümlük alanda 1 milyon çam ve meşe ağacının kesildiği bölgede, kadın dayanışması ön plana çıktı. İzmirli kadınlar, Ege Kadın Buluşması Platformu İzmir Grubu ve EGEÇEP iş birliğiyle iki otobüsle Çanakkale’nin Hacıbekirler köyüne giderek, köylü kadınların 55 gündür süren haklı mücadelesine destek verdi.
Bu yıkımı kabul etmiyoruz
Ege Kadın Buluşması Platformu İzmir Sekreteri Şengül Baysak, kadınların Kazdağları Ekoloji Platformu’nun başlattığı “1 Kadındık, 1000 Kadın Olalım!” çağrısına katıldığını belirterek, “Bu yıkımı kabul etmiyoruz, bu madeni açtırmayacağız!” dedi. Baysak, İzmir organizasyonunun EGE ÇEP iş birliğiyle düzenlendiğini, çeşitli illerden gelen kadınların da etkinliğe destek verdiğini belirtti.
Ağaçların çığlıklarını hissetik
Şengül Baysak, bölgede gördükleri tahribatı ve yaşadıkları duyguları şu sözlerle dile getirdi:
“Cengiz Holding’in şantiye alanı, dağların içine kurduğu bir modern kasaba gibi. Açtıkları yollar, kentlerde bile yok. Ama o yolların altında ezilen binlerce çamın acısını hissettik. Kesilmiş ağaçların üzerinde yürümek zorunda kaldık. Köylü kadınların ağlayışları arasında, binlerce ağacın yerlere serildiğini görmek bizi derinden etkiledi. Çamurlu yollarda yürürken, kesilen her ağacın çığlığını duyduk. O ağaçların da bir canı vardı. Can almak bu kadar kolay olmamalı.”
Gerçek ruhsat alanı 60 bin dönüm
Halilağa Bakır Madeni projesinin boyutlarına dikkat çeken Baysak, “Şu anda 6 bin dönümlük bir alanda inanılmaz bir yıkım var. Ancak bu yalnızca başlangıç. Gerçek ruhsat alanı 60 bin dönüm. Yani bunun 10 katı büyüklüğünde bir alanı kapsıyor. Faaliyetlerini genişleterek çevredeki köyleri de tehdit ediyorlar. Bu yıkıma geçit vermeyeceğiz!” ifadelerini kullandı.
Kadın dayanışması yeryüzünü yaşatır
Kadınların dayanışma gücünün önemine dikkat çeken Baysak, şunları ekledi:
“Kaz Dağları’nda kadınlar doğa ve yaşam için direniyor. Kadın dayanışması bütün yeryüzünü yaşatır. Kesilen her ağacın, öldürülen her canlının acısını hissediyoruz. Bu mücadele hepimizin mücadelesi. Eğer toprak yoksa yaşam da yok.”
Toprak yoksa yaşam yok!
Ege Kadın Buluşması’ndan sonra yapılan açıklamada, Hacıbekirler köyündeki kadınların topraklarını ve ormanlarını savunma mücadelesinin süreceği vurgulandı. Baysak, “Bu yıkım, yalnızca doğanın değil, insanlığın geleceğini de yok ediyor. Direnişimiz devam edecek. Toprak yoksa yaşam yok; bu bilinci unutmamalıyız” diyerek sözlerini noktaladı.