İzmir'de bulunan bir kitapçı, moda devi Hermes'e karşı verdiği hukuk mücadelesini kazandı.

Taraflar arasındaki uyuşmazlık, kitapçının sahibi Ümit Nar'ın 15 yıllık işletmesi için marka tescili talebinde bulunmasıyla ortaya çıktı.

Ancak, Türkiye'nin fikri mülkiyet otoritesi başlangıçta Hermes'ten yana karar verdi. Fransız lüks markası dışında başka bir markanın bu ismi kullanmasını engellediler.

Nar ise "Hermes" isminin sadece bir marka adı olmadığını, aynı zamanda İzmir'in eski adı olan Smyrna ile derin bağlantısı olan bir "Yunan tanrısının" ismi olduğunu savundu.

Söz konusu mitolojik figürün bölgenin kültürel mirası açısından önemini vurgulayan Nar, bu ismin yalnızca bir şirket tarafından sahiplenilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

gdh habere göre bu argüman Ankara mahkemesinde karşılık buldu. Fikri mülkiyet otoritesinin kararını kısmen bozuldu. Kitapçının avukatı Hilmi Güllü, kararı büyük şirketlerin "agresif marka tescil politikalarına" karşı bir zafer olarak nitelendirdi.

Kitapçı, iki marka arasında olası karışıklık konusunda daha fazla açıklama arayışıyla kararı temyize taşımayı planlıyor.

Nar, bu davanın bir emsal teşkil ederek kültürel mirasın çok uluslu şirketler tarafından marka olarak sahiplenilmesinin önlenmesini amaçlıyor.

Kaynak: Haber Merkezi