Semra İğtaç- 21 Eylül Dünya Barış Günü, İzmir’de bu yıl sanatı ve doğayı bir araya getiren anlamlı etkinliklerle kutlanacak. Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği (UASB) öncülüğünde düzenlenen kutlamalarda, sanatçılar ve katılımcılar doğa ile barışı buluşturarak farklı bir mesaj verecekler.

Etkinlik Programı:

Etkinlikler, 21 Eylül günü saat 10.15'te Bornova Meydanı'nda başlayacak. Bornova Belediyesi'nin destekleriyle oluşturulacak olan “Homeros’un Torunları Zeytin Ormanı”na ilk fidanlar dikilecek. Katılımcılar, saat 10.30'da belediye otobüsleri ile Homeros Vadisi'ne giderek doğaya ve barışa adanmış şiirler okuyacaklar.

Günün devamında ise İzmirli sanatçılar, saat 19.00’da Konak Meydanı'ndaki Hasan Tahsin Anıtı önünde toplanacak. Maskeler ve pelerinlerle barış şiirlerini okuyan sanatçılar, müzik eşliğinde fener alayı yürüyüşü ile Cumhuriyet Meydanı’na geçecek. Saat 20.00'de Cumhuriyet Meydanı'nda şiir ve müzik etkinlikleri düzenlenecek ve ardından fener alayı Gündoğdu Meydanı'nda devam edecek. Etkinlik, saat 21.00’de Kıbrıs Şehitler Caddesi girişinde Sevinç Pastanesi önünde okunacak son barış şiirleri ile sonlanacak.

Homeros’un torunları zeytin ormanıına fidan dikimi

UASB, bu anlamlı gün için İzmir’de bir barış ormanı oluşturmayı hedefliyor. “Homeros’un Torunları Zeytin Ormanı”na fidan dikmek isteyenler, Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Genel Sekreteri N Savak ile iletişime geçebilirler. Kendi fidanlarını getirme ya da fidan bağışında bulunma imkânı sunulan etkinlikte, fidan ücreti 130 TL olarak belirlenmiş.

Fener alayı ve sanatın gücü 

UASB Başkanı Ümit Yaşar Işıkhan, Dünya Barış Günü kutlamalarının sadece sanatsal bir etkinlik olmadığını, aynı zamanda küresel barış talebinin güçlü bir ifadesi olduğunu belirtti. Işıkhan, BM tarafından belirlenen 21 Eylül tarihinin tüm dünyada savaşsız bir gün olarak kabul edildiğini, ancak barış mücadelesinin her gün sürmesi gerektiğini vurguladı.

Işıkhan, ayrıca BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve emperyal güçlerin barış günü kutlamalarının ironisini eleştirdi. “Barışa en çok ihtiyacı olan dünya halkları adına sanatçılar olarak, güçlülerin değil haklıların sesi olacağız,” diyen Işıkhan, savaş karşıtı duruşlarını bir kez daha dile getirdi.

İzmir'den dünyaya barış çağrısı 

İzmirli sanatçılar, Kurtuluş Savaşı’nın ilk kurşununu atan şehit Hasan Tahsin’in anıtı önünde toplanarak, barış için umutlarını dile getirecekler. Türkiye’de ilk defa bu kapsamda düzenlenen etkinlik, maskeli performanslar ve barış şiirleriyle fark yaratacak. Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği, tüm katılımcıları bu anlamlı etkinliğe davet ediyor.

Muhabir: Semra İĞTAÇ