Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması ve tutuklanmasının ardından başlayan protestolar, bugün ülke genelinde bir günlük ekonomik boykot çağrısına dönüştü. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel de boykota destek vereceğini açıkladı. İzmir’de boykotun etkisi büyük oldu; birçok iş yeri kepenk kapattı, restoran ve kafeler boş kaldı. Sokaklar normal günlere göre daha sakin olurken, toplu taşıma araçlarındaki yolcu sayısının da azaldığı gözlemlendi. Şehirde, özellikle işlek caddelerde alışveriş yapanların sayısının yok denecek kadar az olduğu dikkat çekti.
“Halkın Gücü Görünecek”
İz Gazete’ye konuşan Veciha Biçer (51), boykotun etkilerini şu sözlerle değerlendirdi: “Bugün nasıl bir sonuç çıkar bilmiyorum ama halkın gücünün görünmesi açısından olumlu sonuçlar alınacağını düşünüyorum. Bugün sokağa çıktığımda, pandemi dönemini anımsatan bir sessizlik vardı. Katılımın yüksek olduğunu gözlemledim. Önce birkaç kişinin bireysel tercihi sandım ama gördüm ki birçok kişi bu boykota gerçekten katılmış. Normalde turistlerin yoğun olduğu yerlerde bile boşluk vardı. Otobüsler dolu olmuyordu, alışveriş yapan insan sayısı çok azdı. Annemle beraber dışarı çıktık, sağlık nedeniyle buradaydık. Annemde bıçağın kemiğe dayandığını düşünüyor. O 81 yaşında torunlarının geleceği için endişeli, boykoto destek verdi. Fakat genel olarak insanların bu boykota ciddi destek verdiğini gözlemledim.”
“ Korkmuyorum, ülkeyi bu hale getirenler korksun”
66 yaşındaki Hayriye Utku ise ekonomik boykota dair düşüncelerini şöyle aktardı: “Bugün normalde alışveriş yapar, arkadaşlarımızla bir şeyler paylaşırdık ama boykota destek vermek için hiçbir şey almadık. Bütün dostlarımız da aynı şekilde hareket etti. Bu boykot bir sonuç getirecek mi bilmiyorum ama en azından bir tepki göstermek önemli. Mevcut yönetim altında sonuç alınabilir mi, emin değilim. Ama yine de umutluyum, özellikle gençlere güveniyorum. İnşallah iyi olacak. Boykota evden katılanlar da çok fazla. Normalde dışarı çıkmazdım ama belediye ile ilgili acil bir işim olduğu için çıktım. Ancak sokağa çıktığımda gerçekten alışveriş yapan çok az insan gördüm. İnsanlar sosyal medyada bile paylaşım yapmaktan çekiniyor çünkü birçok kişi paylaşım yaptığı için bile savcılığa çağrıldı. Ama ben korkmuyorum. Eskiden devlet memuruydum, o zaman belki daha temkinli olurdum ama artık korkacak bir şeyim yok. En fazla cezaevi cezası alırım, orada kitap okurum, dinlenirim. Çünkü suç işlemedim. Çalmadım, kimseye zarar vermedim. Bu yüzden korkması gereken biz değiliz, ülkeyi bu hale getirenler korksun.”
“ İzmir derinişin güçlü olduğu bir şehir”
İzmir Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde güzellik merkezi işleten Sibel Kazan da boykota aktif olarak katılanlardan biri oldu. Kazan, şu sözleri paylaştı: “Tüm arkadaşlarım ve ailem boykota katıldı. Bu kararı dün geceden itibaren aldık. Hiçbir alışveriş yapmadık, hiçbir etkinliğe katılmadık. İş yerimi bugün açmadım, müşteri almadım. İzmir, direnişin güçlü olduğu bir şehir, bu yüzden en etkili sonuç buradan çıkar diye düşünüyorum. İnşallah her şey çok güzel olacak. Bugün için su ve yiyecek ihtiyaçlarımızı dün hallettik. Bugün dışarıda hiçbir harcama yapmayacağız.”
“CHP Geri Adım Atmamalı”
Cumhuriyet Halk Partisi’nin boykot kararını desteklediğini belirten 68 yaşındaki Heybet Atsız, eylemin devam etmesi gerektiğini vurguladı: “Bu boykot gibi eylemler devam etmeli. CHP, son 8-10 yıldır korkularını geride bıraktı ve artık titremediğini, geri adım atmadığını görüyoruz. Bu çok önemli. Şimdi gördük ki CHP, şiddete ve taşkınlığa yer vermeden bu boykotları sürdürebiliyor. Parti, korku duvarını aşmış durumda ve bu olumlu bir gelişme. Ancak bu eylemler sürekli hale gelmeli. İktidar baskı yaparak soruşturmalar açıyor, ama yılmamak lazım. Boykotlara her kesimden insan katılmalı; işçiler, emekliler, memurlar, öğretmenler…Ben de emekli öğretmenim. Süreklilik sağlanmazsa bu tarz eylemler etkisiz kalır. 81 ilde karargâhlar kurulmalı, milletvekilleri halkla birebir temas etmeli. Ancak bu şekilde kalıcı bir fark yaratılabilir.”
İzmir’de boykotun etkileri gün boyunca sürdü. Restoranlar, kafeler ve alışveriş merkezleri büyük ölçüde boş kaldı. Normalde hareketli olan caddeler sessizdi, toplu taşıma araçları ise alışılmışın dışında tenha kaldı. İzmirliler, ekonomik boykot ile tepkilerini göstermek konusunda kararlı bir duruş sergiledi.