Batuhan KAYA- Sosyal medya platformu Instagram, geçtiğimiz günlerde bakanlık kararı ile kapatılmış ve Instagram yetkilileri ile yapılan müzakereler sonra yeniden kullanıma açılmıştı. İzmir’de mikrofon uzattığımız yurttaşlara Instagram’ın kapatılıp geri açılmasını ve AKP Hatay Milletvekili ve TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman’ın, ‘İnsanlar sokakta bana ‘TikTok’u kapatırsan cennetin kapılarını açarsın’ ifadelerini sorduk.

Cennetin değil cehennemin kapıları aralanacak

Sosyal medya platformlarına gelen erişim engellerine karşı sesimizi yükseltmezsek yasakların çoğalacağını ve cennetin değil cehennemin kapılarının aralanacağını söyleyen Ferkan Arslan, “Instagram’ın kapatılması başlı başına faciaydı. Herhangi bir sosyal medya platformunun keyfi olarak kapatılması doğru değil. Zaten insanlar sosyal medyaya özgür bir şekilde girebildiğinde sosyal medya sosyal medyadır. Açıkçası ben bu sebeple normal karşılamadım. İnsanımız nedense yasakları çok seviyor. Yasakların sevilecek bir yanı yok, TikTok’un yasaklaması yarın Youtube’nin yasaklanması anlamına gelir. Dolayısıyla TikTok’u kapatmak cennetin değil cehennemin kapılarının aralanması anlamına gelir” diye konuştu.
 

‘Cennetin kapıları TikTok’a mı bağlı?’

Yayman’ın TikTok hakkındaki sözlerini değerlendiren İnanç Merdin, “Saçmalamış, cennetin kapılarının açılması TikTok’a bağlıysa çok kolaymış. Başkana bu kafa yapısıyla başarılar diliyoruz. Bu kadar savurganlığın yanında 18 milyar TL’lik zarar yine yönetenlerin umurunda değil çünkü onlardan çıkan bir şey yok. Onlar yine 10 tane uçakla seyahatlere, kendi yandaşlarıyla yemelere devam ediyorlar. Instagram üzerinden ticaret yapan insanlar ise zarar görüyor, tabi onların umurunda değil. Ülke maalesef bu hale gelmiş” dedi.
 

‘Gündemi değiştiriyorlar’

AKP hükümetinin Instagram yasağıyla gündemi değiştirmeye çalıştığını iddia eden Bayram Şafakoğlu, “Instagram ve TikTok’un kapatılması aslında gündem değiştirmektir. Bundan önce ne vardı? Hayvanları katletme kanunu çıkardılar. Ülke ayağa kalktı ve Instagram’ı kapattılar. 2-3 günlüğüne bile olsa unutturmak amacıyla bunu kapattılar. Bunları kapatmanın aslında onlara da bir faydası yok. Emekliye vermiş oldukları düşük zammı ve hayvanları katletme kanununu unutturmaları gerekiyordu. İnsanların yüzde kaçı bir milletvekiline, ‘Kapatırsan cennetin kapılarını aralarsın’ diyebilir ki? Ülke zaten batmış, ekonomi bitmiş. Bu iğrenç bir şey. Bizim sorunumuz bu değil ki!” şeklinde konuştu.
 

‘Özgürlüğümüz kısıtlanıyor’

Mert, Instagram’ın kapatılıp geri açılmasını özgürlüğümüzün kısıtlanması olarak değerlendirerek, “Günden güne artık her şeyin toplumda azaldığının farkındayız. Önce Instagram, sonra oyunların ve çeşitli platformların kapatılması ülkede fikir özgürlüğünün azalması anlamına geliyor. Sosyal mecraların denetimiyle alakalı bir durum var, TikTok’un içerisindeki içeriklere baktığımız zaman bana da ilginç geliyor. Bu platformların denetlenmesi gerekiyor, kapatılması değil. Kapatmak asla doğru bir karar değil. Özgürlüğün kısıtlanması anlamına geliyor” dedi.
 

‘Herkesin cezalandırılması doğru değil’

Instagram ve TikTok platformlarındaki bazı uygunsuz içerikler nedeniyle herkesin cezalandırılmaması gerektiğini söyleyen Beytullah Gül, “Yanlış bir şey kapanmaması lazımdı ama insanların da dikkatli olması lazım. Her şeye devlete suçlamayalım. Ama tabi herkesin cezalandırılması doğru değil. TikTok’un kapanmasını da istemiyorum. Şu anda 2’şer 2’şer kullanıyorum, tam içindeyim. İnsanlar da dikkat etsin, mesela TikTok’ta karı-koca canlı yayında birbirine küfrediyor. Bu bize yakışmaz. Tabi birkaç kişinin yaptığı yüzünden herkes cezalandırılamaz. Kapatma çözüm değil, kapatılırsa isyan olur. TikTok’u kapatmak cennetin kapılarını aralar mı, ona yorum yapmıyorum” dedi.
 

‘VPN ile girdik’

Instagram yasağının işletmelere verdiği zarara değinerek, VPN ile yasağı aştığını anlatan Sıla şöyle konuştu:
“Mantıklı olduğunu düşünmüyorum ama daha önce de bu tarz şeylerle karşılaştık. Daha önce Youtube ve Wikipedia kapatıldı, bunlardan ötürü şaşırmadık ama açılacağını da biliyorduk ve VPN ile girdik. Bir sürü işletme vardı, o işletmeler zarar gördü. Biz de kullanıyoruz, kapatılınca sıkıldık ama bizimki basit bir şey, insanlar orada ticaret yapıyordu. TikTok’u kapatmakla cennetin kapıları aralanır mı? Düşünürler, onu da kapatır daha sonra açarlar.”

Muhabir: Batuhan KAYA