Yiğit SÜTCÜ- İzmirspor, 1923 yılında İzmir’de kurulan ve Türk futbolunun köklü kulüplerinden biri olarak bilinir. Kulüp, şehrin spor tarihinde önemli bir yer tutar ve Türk sporunun gelişiminde önemli katkılarda bulunmuştur. İzmirspor'un kuruluşu, Cumhuriyet'in ilk yıllarına denk gelir ve bu dönemde sporun toplum hayatındaki rolünü artırma amacı güdülmüştür. İzmirspor, zaman içinde birçok önemli futbolcu ve teknik direktör yetiştirmiştir. Kulüp, bölgesel ve ulusal liglerde mücadele etmiş ve çeşitli başarılar elde etmiştir. İzmirspor'un en önemli dönüm noktalarından biri, 1950’lerdeki başarılı performanslarıdır. Bu dönemde takım, Türk futbolunun önemli temsilcilerinden biri olarak tanınmıştır.

İzmirspor: Sporcu fabrikası

Bunun yanı sıra İzmirspor'un temel kimliği sporcu yetiştirmek üzerine kurgulanmıştır. Başta Metin Oktay olmak üzere Turgay Meto'dan Hamza Hamzaoğlu'da Yekta Kurtuluş'tan Ayhan Atik'e kadar pek çok önemli sporcunun yolu İzmirspor'dan geçmiştir. Son yıllarda gerek ekonomik gerekse de yönetimsel sebepler ile kulüp, bu yetiştirici kimliğinden bir miktar uzaklaşmış durumday idi. Ancak yaklaşık 100 gün önce göreve gelen yönetim, başta voleybol ve futbol branşları olmak üzere bu yapıya geri dönme adına oldukça başarılı çalışmalara imza atıyor. İz Gazete olarak İzmirspor'u ziyaret ederek bu durumu yerinde izleme fırsatı bulduk. 

Kadın voleybolda hedef play off

Futbol dışında da yarışmacı bir takım yaratmayı hedefleyen İzmirspor, kadın voleybol takımı ile fark yaratıyor. Süreci İz Gazete'ye aktaran voleybol şubesi sorumlusu Ali Koyuncuoğlu, "Kadın voleybol takımımız 10 yılı aşkın süredir faaliyetlerine devam ediyor. Lig ekim ayında başlayacak. Bu sezon için yeni bir sponsorluk anlaşma imzaladık. Geçtiğimiz sezonlarda Göztepe'ye de sponsorluk yapan Lemar Lojistik firması ile anlaştık. Levent İskenderler'e de buradan teşekkürlerimizi sunuyoruz. Takımın ana sponsoru Lemar Lojistik oldu. Aynı zamanda kendisi kulübümüze de üye oldu." ifadelerini kullandı. 

Semtimizi voleybol semti yapacağız

Hedefin Türkiye Şampiyonası'nda play off oynayarak bir üst lige çıkmak olduğunu belirten Ali Koyuncuoğlu, "Şu an takımımızda 15 oyuncu bulunuyor. Bunların 5'i alt yapı oyuncumuz. Bu bizim için büyük önem taşıyor. Hedefimiz başlangıç olarak herkesin aileleri ile maça geldiği, coşkulu ve güzel bir ortam yaratmak. Bunun için de hiçbir eksiğimiz yok. Kendi salonumuzda, evimizde oynuyoruz. Spor okullarının tüm sporcuları da maçlarımızı izlemeye geliyor. Bu sene de bu ortamı yaratacağız. Önümüzdeki yıllarda da daha fazla sporcu yetiştirerek bu yapıyı daha da büyütmeyi planlıyoruz. 

Futbolda iki ayrı amaç var

İzmirspor'un ana faaliyetlerinden bir diğeri ise futbol. Bu noktada iki ayrı yapı oluşturulmuş. Altyapı ve futbol A takımı için iki ayrı yönetim kadrosu kurulmuş. A takımın tek amacı bu sezon profesyonel lige dönme olarak belirlemiş. Profesyonel ve yarışmacı bir takım oluşturulurken alt yapıda yetiştirilen sporcuların bu takıma monte edilmesi planlanmış. 

Voleybol ve altyapı sponsoru: Lemar Lojistik

İz Gazete'ye konuşan Altyapı Komitesi Başkanı Lemi Ölçer, "Altyapının başına Hasip Ertürk hocamızı getirdik. Osman Kibar Tesisleri'nde şu an 750'ye yakın sporcumuz var buna spor salonumuzdaki sporcuları da ekleyince bine yakın sporcumuz mevcut. Bizim hedefimiz bu sayıyı 3 bine çıkarmak. Özellikle futbolda yetiştirdiğimiz futbolcuları başka kulüplere satarak başarılı bir ekonomik model kurmayı hedefliyoruz. Bu zaten bu camianın genlerinde var. Lemar Lojistik, altyapımızın da ana sponsoru oldu. Teknik ve sportif eksiklerimizi tamamladık. Doğruca hedefe ilerliyoruz." şeklinde konuştu. 

Geçmişe bakarak geleceği oluşturmak

İzmirspor'un kurtuluşunun alt yapıdan sorcu yetiştirmek olduğunun altını çizen Lemi Ölçer "İlk spor okullarını kuran Cavit Ölçer benim amcam, Hikmet Dikmen de ilk spor direktörümüzdü. Başta bu isimler olmak üzere tüm İzmirspor camiasını bizlere destek olmaya bekliyoruz. Bizim kapılarımız herkese açık. Bu camia sporcu yetiştirecek ve bu şekilde eski güzel günlerine dönecek. Uzun vadede kadrosunda 7-8 kendi oyuncusu bulunan profesyonel, yarışmacı bir takım yaratmak." ifadelerini kullandı. 

Alt yapı bizim kurtarıcımız olacak

İzmirspor'un geçmişine bakıldığında, başarılı olduğu tüm dönemlerde alt yapının ön planda olduğunu belirten Lemi Ölçer, "Şu an 15 yaş altı takımımızı hedef olarak ön plana çıkardık. 3 sene içerisinde bu takımı A takım haline getirmeyi hedefliyoruz. Uzun vadede bir kaç transfer ile bu takım ile yarışacağız. Bu sayede eski günlerdeki yapıyı yeniden inşa etmeyi planlıyoruz. İnciraltı tesisleri de kısa zamanda hizmete girecek. O zaman sporcu sayımız da fazlasıyla artacak. Bu durum çok daha fazla potansiyel olarak bize geri dönecek." şeklinde konuştu.

Muhabir: Yiğit SÜTCÜ