Batuhan KAYA/İz Gazete- İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) ve GDZ Elektrik A.Ş personellerinin yargılandığı Alsancak’taki elektrik faciası hakkında davanın ilk duruşması görüldü. Duruşmada, tutuklu yargılanan İZSU Kanalizasyon Daire Başkanı Barış Koç ilk ifadesini verdi. Koç ifadesinde, “Daire başkanlığıma bağlı 3 şube müdürü ve 450’ye yakın personelle birlikte 12 merkez ilçede hizmet verdim. 450 personelimizin ve 3 şube müdürümün de görevleri bellidir. Ben 657’ye tabi kamu görevlisiyim. Adli sicil kaydım olmaması bir yana 18 yıllık görevimde 1 disiplin suçum dahi yoktur. Hakkımdaki karar gerekçelendirilmemiştir. Tutuklama gibi ağır bir tedbirin de kamuya ne gibi bir faydası olacağını bilmiyorum” diye konuştu.
Tutuklama gibi ağır bir tedbirin...
Koç, hakkındaki karar gerekçelendirilmediği için tutukluluğunun yanlış olduğunu ifade ederek, “18 yıl önce 2 tane ant içerek bu göreve başladım. Göreve başladığım günden bugüne kadar görevlerimi yerine getirdim. Bunlar da benim 2 çocuğuma bırakacağım en büyük miras olacak. Daire başkanlığıma bağlı 3 şube müdürü ve 450’ye yakın personelle birlikte 12 merkez ilçede hizmet verdim. 450 personelimizin ve 3 şube müdürümün de görevleri bellidir. Ben 657’ye tabi kamu görevlisiyim. Adli sicil kaydım olmaması bir yana 18 yıllık görevimde 1 disiplin suçum dahi yoktur. Hakkımdaki karar gerekçelendirilmemiştir. Tutuklama gibi ağır bir tedbirin de kamuya ne gibi bir faydası olacağını bilmiyorum” dedi.
Bilirkişi raporu alelacele hazırlandı
Bilirkişi raporunun kamuoyu baskısı sebebiyle alelacele hazırlandığı söyleyen ve doğru olmadığını iddia eden Koç, “2 yurttaşın hayatını kaybettiği bu olay sosyal medyada çok büyük bir yankı uyandırdı. Alelacele hazırlanan bilirkişi raporları ve bu raporlar içerisindeki yanlış bilgiler olduğu açıktır. Bu olay böyle cereyan ettiği için birilerine mal edilmeye çalışıldı. Ne yazık ki üst düzey kamu görevlisi olarak cezaevindeyim. Kamuoyunda yağmur suyu çalışması sırasında elektrik kablolarının yükseltildiği yönünde bir algı oluşturuldu. Biz bu sebepten haksız yere tutuklandık. Oysaki olay yerindeki güvenlik kameraları incelendiğinde bunun böyle olmadığı görülmektedir. Bu olayın analizi yapılırsa 21 Aralık 2023 tarihinde, olayın meydana geldiği bölgede bir esnaf, yol üstünde açık kabloların bulunduğunu GDZ Elektrik A.Ş’ye bildiriyor. 9 Ocak 2024 tarihinde bir tanık, ‘yeraltında duman çıkıyor, burası patlayabiliyor’ diyor. Buradan şu sonucu çıkarabiliriz. 1 hafta sonra yaptıkları yerden tekrar duman çıkıyorsa, bunun doğru olmadığını ve oradaki sorunun kronikleşmiştir” diye konuştu.
Vicdanınız rahat mı?
Duruşma sırasında yüklenici firmanın personellerine dönerek, “Vicdanınız rahat mı?” diye soran Koç, “Yüklenici firmadaki personellere burada soruyorum, ‘Vicdanları rahat mı?’. Bu insanlar suda boğularak ölmediler, elektrik çarpmasıyla öldüler. Biz idare olarak 4 Ocak günü oraya o mazgalı koymasaydık bu olay yaşanabilirdi, muhtemelen yaşanırdı” dedi.
Hatlara zarar vermedik
İZSU’nun çalışması sırasında elektrik hatlarına kesinlikle zarar vermediğini söyleyen Koç, “Bizim ihbar kayıtlarımızda bir ihbar yok. Bilirkişi raporlu eksik, hatalı ve kusurlu. Birilerinin yönetmesiyle yapılmış masa başı bir rapordur. Yeterli bakım yapılmadığına dair bir iddia var, kurumumuzdan herhangi bir rapor talep etmediler ve bu ifadeleri nasıl yazdılar? Gözlemci dediğimiz durum; gözlemci istendiğinde işin başından sonuna kadar orada beklemiyor. Biz çalışma yaparken telefonla arıyoruz. Coğrafya alt sisteminde neyin nerede olduğunu gösteriyorlar, işaretliyorlar ve gidiyorlar. Gözlemci işin başında durmuyor. Hatların nerede yaptığını işaretleyip gidiyor. Zarar olursa yeniden telefonla arıyorlar, kurum gelip tamir ediyor ve fatura çıkarıyor. Biz orada hatlara zarar vermedik. Her ay 15 tane böyle hat zararı oluyor ve fatura kesiliyor” diye konuştu.
Geçmiş dönemde beyin kanaması geçirdiğini ve cezaevinde kalmaya elverişli olmadığını söyleyen Koç, şu ifadeleri kullandı:
“Olay yeri incelemesi yapıldıktan sonra Daire Başkanı olarak benim dışarıda olmam delil karartma gibi bir durumu ortadan kaldırıyor. İzmir’de 12 ilçeye hizmet götürüyorum, bu sebeple kaçma gibi bir imkanım yok. Geçen sene işyerimde beyin kanaması geçirdim, tedavim hala Koç Üniversitesi’nde devam ediyor. Şu anda cezaevinde kalmaya elverişli olmadığımı avukatım söyledi. Yüce mahkemeden tahliye talep ediyorum.”
Talimatı Serdar Sadi’den aldım
4 Ocak’ta olayın gerçekleştiği yerde yapılan yağmur suyu ızgarasının yapım talimatını kimin verdiğini ve henüz ihale nihayete ermeden nasıl yapıldığı sorusuna cevap veren Koç, “Vatandaşlar bize, biz burada gezip teftiş yaparken ‘burada mağduriyet yaşıyoruz’ dedi. İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu ve İZSU Genel Müdür Yardımcısı Serdar Sadi, bana talimat verdi. Biz de firmaya ulaşıp, ‘gereğini yapın’ dedik. Söz konusu ihale 14 Aralık 2023 günü yapıldı. Kamu İhale Mevzuatına göre her katılımcı katılabilirdi. Komisyon başkanı da bendim. 21 Aralık günü komisyon kararını onayladık, ihale Arif Kapuş’a verildi. Sadece bürokratik işlemler kaldı. Bu süreci beklememek adına, oradaki vatandaşlarımız mağduriyet yaşamasın diye gittik işi yaptık. Biz firmaya göre ihale yapmadık. Hiç mi kanaatimiz yok? Hiç mi inisiyatif alamayacağız?” şeklinde konuştu.