Japonya'nın birçok bölgesini etkisi altına alan tayfun 4 kişinin ölümüne neden oldu, 99 kişi yaralandı. 1 kişi ise kayıp. Bölgede sel ve heyelan tehlikesi devam ederken, bazı şirketler üretimi durdurdu, ulaşımda seferler iptal ediliyor.

''Şanşan'' olarak isimlendirilen tayfun, cuma günü Japonya'nın birçok bölgesini şiddetli yağmur altında bıraktı. Fırtınanın merkezinden yüzlerce kilometre uzakta sel ve heyelan uyarıları yapıldı, seyahat hizmetleri askıya alındı ve bölgedeki fabrikalarda üretim durduruldu. Japonya'nın Afet Yönetim Ajansı (FDMA) fırtınayla bağlantılı olaylarda en az dört kişinin öldüğünü, 99 kişinin yaralandığını duyurdu.

250 bin hane elektriksiz, toprak kayması yaşanabilir

Kyushu Elektrik Enerjisi Şirketi, Kyushu'da yaklaşık 250 bin hanenin elektriksiz kaldığını ve yaklaşık 180 evin hasar gördüğünü aktardı. Şanşan'ın etrafında biriken sıcak ve nemli havalar, fırtınanın merkezinden uzak bazı bölgelere rekor seviyelerde yağışların yağmasına sebep oldu. Bölge sakinlerinin sel riski altındaki alanlardan uzaklaşmak için yüksek alanlara sığındığı aktarıldı. Japon yetkililer, yavaş hareket eden Şanşan'ın daha fazla sert yağış ve toprak kaymalarına yol açmasından endişe duyduklarını belirtti. Tropikal bir tayfun olan Şanşan şu anda Tokyo'nun 650 kilometre güneybatısında bulunuyor ve doğuya doğru saatte 7 mil hızla hareket ediyor.

4 milyondan fazla kişi tahliye edildi

Dört milyondan fazla kişinin tahliye edilmesi gereken bölgelerde yaşayan yaklaşık 30 bin kişi güvenli barınaklara taşındı. Tren seferleri askıya alınırken Kyushu, Osaka, Kyoto ve Hiroshima gibi büyük şehirlere uçuşlar iptal edildi. Kamu hizmetleri kesintiye uğradı.

Japonya'da alarm sürüyor

Meteoroloji ajansı, fırtınanın hafta sonu ve gelecek hafta başlarında Tokyo'nun da  bulunduğu merkez ve doğu bölgelerine ulaşmasının beklendiğini bildirdi.

Kaynak: ANKA