Semra İğtaç- 2024 yılının ilk 8 ayında 261 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 164 kadının ölümündeki sis perdesi ise hala aralanamadı. Ege Kadın Buluşması Platformu, bir türlü durmayan kadın cinayetlerine karşı sert bir açıklama yaptı. Platform, kadın cinayetlerinin "kader" olmadığını vurgulayarak, Türkiye'de kadın cinayetlerinin "cinskırım" boyutuna ulaştığını belirtti. "Cinskırım," devletin kadını yeterince korumayarak, cezasızlıkla suçları kolaylaştırdığı bir suç türü olarak tanımlandı.

Platform, mücadeleye katılma çağrısı yaparak, "Kendi kendine söylenmekle adalet gelmez. Kadınlar öldürüldükçe sadece üzülmek yerine mücadeleye katılmalıyız. Ancak o zaman herkes için adalete ulaşabiliriz," dedi.

Suçların tekrarlanmasını önleyecek olan devlettir

Açıklamada, şüpheli kadın ölümlerinde gerçeği bulma ve adalet sağlama görevinin kamusal kurumlar, yargı ve kolluk kuvvetleri tarafından üstlenilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Devletin, kadınları koruma görevini yerine getirmesinin hayati olduğu belirtilerek, "Biz elimizden geleni yapıyoruz ama bu suçların tekrarlanmasını önleyecek olan devlettir," denildi.

Platform, İstanbul Sözleşmesi'nin önemine dikkat çekerken, 6284 Sayılı Kanun'un uygulanması gerektiğini hatırlattı.

Muhabir: Semra İĞTAÇ