31 Mart 2024 tarihindeki yerel seçimlerin ardından koltuğa oturan kimi belediye başkanları belediyelerin mali durumundan dolayı işçi ve memur maaşlarının ödenmesi ile ilgili problemler yaşıyor.  Pek çok ilçede benzer sorun yaşanırken belediyelerde örgütlü KESK’e bağlı Tüm Bel Sen, Karabağlar’da sosyal denge sözleşmesinden doğan alacaklarının gecikmesinden kaynaklı eylem yaptı.

Kaşıkla verilen kepçeyle geri alınıyor

Öğle arasında belediye binası önünde buluşan kamu emekçileri sosyal denge tazminatlarının bir an önce ödenmesini istedi.Basın metnini okuyan Şube Yöneticisi Volkan Eser şu ifadeleri kullandı: Ülke olarak yaşamımızı büyük bir çöküş içerisinde sürdürüyor; AKP iktidarının 22 yıldır ülkemizi ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel bir yıkıma doğru götürdüğü bir karanlık dönemden geçiyoruz. Ülkemiz insanları derin bir yoksulluk yaşıyor. Toplumun büyük bir bölümü açlık sınırının altında yaşam mücadelesi veriyor. Gençlerimiz gelecekten kaygılı umutsuz bir ruh hali yaşıyor. Biz emekçiler yüksek enflasyon ve durmak bilmeyen zamlarla hergün yoksullaşıyoruz. Tüm bunlar yetmezmiş gibi adaletsiz vergi sistemi nedeniyle kaşıkla verilen kepçeyle geri alnıyor. Emekçiler ücretlerini almadan peşin peşin gelir vergisi öderken zenginler, patronlara vergi afları geliyor. Bir kararname ile yandaş şirketlerin vergileri, vergi aflarıyla sıfırlanıyor. Bu da yetmiyor, vergi dilimleri bilerek düşük belirleniyor. Bu yüzden zar zor geçinen bizler, yıl içerisinde sanki zenginleşmiş gibi üst vergi dilimine geçiyoruz.

Yönetenlerin görevi emekçilerin alım gücünü korumaktır

Yüksek enflasyonda ülkeyi yönetenlerin görevi emekçilerin alım gücünü korumaktır. Bizler bu şartlar altında ay sonunu nasıl geçireceğimizi hesap etmeye çalışırken maalesef geldiğimiz noktada hakkımız olan, almamız gereken parayı gününde alamayacak durumu geldik. İmzaladığımız Toplu İş Sözleşmesine göre Ekim ayında almamız gereken Sosyal Denge Tazminatının İller Bankasından Belediyemize gelen payın çok yüksek oranda kesintiye uğradığı gerekçe gösterilerek ödenmedi. Bu ay yatırılması gereken tutarın Kasım ayında yatırılacağı dile getirildi.

Mali krizin nedeni emekçiler değil

Eğer bir mali kriz varsa bunun yaratıcısı biz işçiler, emekçiler değiliz. AKP iktidarı ekonomik krizin yükünü kamuda tasarruf, vergi, politikaları, TÜİK'in sahte enflasyon rakamları ile nasıl emekçilerin sırtına yıkıyorsa, belediyelerde aynı anlayışla belediyelerin mali krizini emekçilere sırtına yıkıyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Bizler emeğimizin karşılığını istiyoruz ve bundan sonraki süreçlerde bu kesintilerin tekrarlanmaması adına gerekli bütün çalışmaları ve girişimleri yapacağımızı, kesintilerin olması halinde demokratik ve meşru temelde gerekli tepkiyi göstereceğimizin teminatını sizlere veriyoruz.

Kaynak: EGE'DE SON SÖZ