SEMRA İĞTAÇ- Karabağlar Kent Konseyi çatısı altında Temmuz ayında kurulan Parasız, Laik ve Bilimsel Eğitim Çalışma Grubu, Türkiye genelinde 20 milyonu aşan öğrenciye eşit eğitim fırsatları sunulması gerektiğini savunuyor. Yürütme Kurulu Başkanı Pelin Erda’nın öncülüğünde oluşturulan grup; Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Eğitim-Sen, Eğitim-İş ve Velider gibi sivil toplum örgütlerini bir araya getirerek özellikle Karabağlar’da yaşayan velilere çocuklarının eğitim hakları konusunda farkındalık kazandırmayı hedefliyor.

Çalışma grubunun öncelikli hedef kitlesi, eğitimde laiklik ve bilimsellik gibi temel hakları ihlal edilen öğrenci, veli ve öğretmenler. Grup, eğitimde fırsat eşitliği ve sağlıklı gıdaya erişim gibi temel sorunları tespit edip çözmeyi amaçlıyor. Ayrıca, öğretmenlerin mesleki haklarına dikkat çekerek mesleki sorunları çözmeyi de gündeme alıyor.

İlk etkinliğini Kazım Karabekir Mahallesi’nde gerçekleştiren grup, yıkılan bir okulun yerine yapılan yeni binanın Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne devredilmesini eleştirerek velilere “Çocuk Hakları ve Kapsayıcı Çocuk Çalışmaları” konulu bir söyleşi düzenledi. İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi’nden Av. Bedriye Kurtuluş Türk’ün katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, velilere anayasal haklar konusunda bilgi verildi ve çözüm önerileri sunuldu.

Depreme dayanıksız olduğu için yıkılan İyiburnaz Ortaokulu’nun öğrencileri ise geçici olarak Necmettin Erbakan Anadolu İmam Hatip Lisesi binasında eğitim alıyor. İkili eğitim sisteminin öğrencileri geç saatlere kadar okulda tutması, velilerin güvenlik kaygılarını artırırken, çocukların sosyal imkanlardan yeterince yararlanamaması ve eve geç saatlerde gitmek zorunda kalmaları gibi sorunlar da eğitim sürecini olumsuz etkiliyor.

Laik, bilimsel ve parasız temeller üzerine inşa edilecek

Karabağlar Kent Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren Parasız, Laik ve Bilimsel Eğitim Çalışma Grubu, eğitimde fırsat eşitliği ve nitelikli eğitim koşulları sağlanması için birçok sivil toplum örgütüyle iş birliği içinde çalışmalarını sürdürüyor. Çalışma grubunda; Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği İzmir Şubesi, Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Velider, ÖVDER, Eğit-Der, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği ve Karabağlar’daki Okul Aile Birliği temsilcileri yer alıyor. Bu örgütler, öğrenci, veli ve öğretmenlerin hak temelli eğitim taleplerini savunarak eğitim sürecinin laik, bilimsel ve parasız temeller üzerine inşa edilmesi için mücadele veriyor.

Parasız, Laik ve Bilimsel Eğitim Çalışma Grubu, eğitimde fırsat eşitliği, okul ve derslik sayısının artırılması ve eğitim ortamlarının güvenli hale getirilmesi amacıyla çalışmalarını sürdürecek.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ