Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir’de inşa edilmesi planlanan yeni bir rüzgâr enerji santrali projesi ile ilgili çevresel etki değerlendirme süreci başlattığını duyurdu.

Yapılan başvuruya Ankara merkezli Taykar Enerji Üretim Şirketi, İzmir’in Menemen sınırları içerisinde bir adet rüzgar enerji santrali dikmeyi planlıyor. Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre şirket 6 adet rüzgar türbini ve elektrik depolama tesisi kurmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan izin istedi.

Proje tanıtım dosyasına göre ÇED sahası Çevre Düzeni Planında “Orman Alanı, Tarım Arazisi, Tabiat Parkı/Tabiat Koruma Alanı, İçme ve Kullanma Suyu Orta Mesafeli Koruma Alan Sınırı ve İçme ve Kullanma Suyu Uzun Mesafeli Koruma Alan Sınırı” içerisinde kalıyor.

Ege'de Sonsöz'den Metehan Ud'un haberine göre,rüzgâr türbinleri ve elektrik depolama tesisi Karagöl Tabiat Parkı sınırları içerisinde inşa edilmek isteniyor. Öte yandan projenin halkın katılım toplantısı yeri ve saati belli oldu. Bakanlık tarafından yapılan duyuruya göre halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılımı toplantısı 23 Ağustos 2024 tarihinde saat: 13.30’da Menemen Alaniçi Mahallesi Muhtarlığı Köy Kahvesi’nde gerçekleştirilecek.

Ortakları kimler?

Şirketin ortakları arasında Eyüp Teymur isimli bir iş insanı ve Kanık Global Enerji isimli bir şirket alıyor. Kanık Ailesi’ne ait şirketin Kocaeli de iş ve zirai araçlar için lastik üretimi yapan Özka Lastik ve IRC ve İlka Plastik isimli fabrikaları bulunuyor.

Karagöl Tabiat Parkı

İzmir’e 30 kilometre mesafedeki Yamanlar Dağı’nda bulunan Karagöl, efsanevi hikayeleri ile ünlü. 18 hektarlık bir alana sahip olan Karagöl Tabiat Parkı, deniz seviyesinden 850 metre kadar yükseklikte yer alıyor. Jeolojik hareketler sonucunda oluşmuş bir göle sahip olan Karagöl Tabiat Parkı, adını da bu gölden alıyor. Dairesel küçük bir gölün etrafındaki tabiat parkı, el değmemiş bir doğaya sahip. Volkanik taşlar ve kaya parçaları ile yeşil bir alana sahip tabiat parkı, en çok tercih edilen doğal alanlardan biri.

Kaynak: Egedesonsöz