Yiğit SÜTCÜ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın "Karşıyaka Stadı'nı mutlaka yapacağız" açıklaması, İzmir Spor Kulüpleri Birliği Vakfı’ndan (İZVAK) destek buldu. İZVAK Başkanı Ali Erten, Tugay’ın bu açıklamasından büyük memnuniyet duyduklarını ifade ederek, "Karşıyaka Spor Kulübümüzün en kısa sürede kendi stadına kavuşması hepimizin ortak dileğidir. Bu amaca ulaşmak için projeler geliştirdik ve süreçleri yönettik. İZVAK olarak bu konuda önemli sorumluluklar aldık. Karşıyaka Stadı, İzmir'de yapımına başlanan ilk stat olmasına rağmen en son tamamlanma aşamasına gelen stat olarak kaldı." ifadelerini kullandı.

Hukuki süreç geride kaldı

Erten açıklamasında "Karşıyaka Spor Kulübü ve taraftarlar bu konuda büyük mağduriyet yaşadı. Süreçte olası itirazlar göz önüne alınarak imar planları revize edildi. Bu süreçte toplam beş dava açıldı ve son beş yılda İZVAK olarak tek başımıza ciddi bir hukuk mücadelesi verdik. Üstlendiğimiz bu görevleri başarıyla tamamladık. Son dönemde belediye yönetimi otopark çözümleriyle ilgili gereken izinleri verdi. Yönetim kurulu üyelerimiz Avukat Erdem Meço ve Avukat Sedef Üstüner’in gönüllü çabaları sayesinde, Mart ayında Danıştay’ın davayı reddetmesiyle son engel de kalktı. Şu anda hukuki bir engel yok ama beş değerli yıl kaybedildi" dedi.

Kulübe de görev düşüyor

Bundan sonra atılacak adımlarla ilgili bilgi veren İZVAK Başkanı Ali Erten, "Bundan sonraki sürecin yönetimi doğal olarak Karşıyaka Spor Kulübü'ne aittir. Biz kulübün yetki alanına müdahale edemeyiz. Ancak dava sürecinde kazandığımız bilgi ve tecrübelerle bazı önerilerde bulunmak isteriz. Genel hukuk kuralları gereği, her yeni idari işlem yeni itirazlar ve davalara yol açabilir. Bu nedenle, atılacak her adımda yeni bir dava açılmasına sebep olacak işlemlerden kaçınılması gerektiğini vurgulamak isteriz. Bu doğrultuda, kazanılan davalarda mahkemeye sunulan savunmaların temelini oluşturan dört tarafı tribünle çevrili proje üzerinden devam edilmelidir" diye konuştu.

Proje maliyetini karşılayacağız

Ali Erten, açıklamasını “Çünkü olası yeni hukuki mücadeleler projenin en az beş yıl daha ertelenmesi anlamına gelir. Bu risk göze alınmamalıdır. İnşaat aşamasında gerekli görülürse projede değişiklikler yapılabilir. Alsancak Mustafa Denizli Stadı bunun canlı bir örneğidir. İhale yapılırken iki tribünlü olan proje, daha sonra Spor Bakanlığı ile yürütülen geliştirmeler ve değişikliklerle son halini aldı. Karşıyaka Stadı için mimarın talep ettiği ücret ve maliyet, büyük resmin küçük bir detayıdır. Bu aşamaya gelindiğinde, İZVAK olarak mimari proje maliyetini kimseye yük olmadan üstlenmeye hazırız. Yeter ki bu stat yapılsın ve Karşıyaka Spor Kulübü'ne yakışan bir stat olsun." şeklinde tamamladı.

Muhabir: YİĞİT SÜTCÜ