Yerel seçim sonrasında mali yapıda yaşanan sorunlarla gündeme gelen belediyeler çıkış yolu arıyor. Tasarruf tedbirleri genelgesi başta olmak üzere birçok konuda yeni çalışma yöntemi belirleyen yerel yönetimlerin ana gündem maddesi ise çalışanların maaşlarını ödeyebilmek. Seçim öncesi vaat edilen projeleri gündeme almaya başlayan belediyeler bir yandan memur ve işçilerin taleplerini karşılamaya çalışıyor.

Yerel seçim sonrası İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Cemil Tugay göreve gelir gelmez işçi ve personel sayısı üzerinden “tasarruf” mesajı vermişti.  Tüm birimlere talimat veren Tugay’ın hazırladığı 3 bin kişilik tasfiye listesine sendikalar tepki göstermişti.

Başkan Tugay’ın 5 yıl boyunca yönettiği Karşıyaka Belediyesi’nde ise mali sorunlar sürüyor. Belediyenin yeni başkanı Behice Yıldız Ünsal İşçimenler 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda belediye şantiyesini ziyaret ederek içinde bulundukları durumu anlatmıştı. Başkan Ünsal, dayanışma çağrısında bulunurken mali yapının toparlanması için büyük çaba sarf ettiğini ifade etmiş, kısa süre içinde sonuca ulaşacaklarını müjdelemişti.

Karşıyaka Belediye Başkanı Ünsal, göreve geldikten sonra ilk olarak belediyenin mali yapısını yakın markaja aldı. Cemil Tugay döneminin mali hizmetlerden sorumlu başkan yardımcısı Yurdanur Akgün’ü görevden alan Ünsal, bütçe ve mali konulara bakan ekibi yenileyerek güçlendirmeler yaptı. Belediye içinde ve dışında oluşturulan ekipler mali konularda raporlar hazırladı. Yapılan araştırmada, belediyenin ana yapısı başta olmak üzere şirketleri Kent A.Ş, Personel A.Ş ve Kordelion A.Ş’nin röntgeni çekildi. Belediyenin şirketleriyle birlikte 3 milyar TL’yi bulan borcu ortaya çıktı. Eski Başkan Tugay döneminde piyasaya ödenmeyen borçların da rakamları dikkat çekerken borçlar arasında ödenmeyen SGK ve vergi borçlarının da bulunduğu öğrenildi.

Kaynak: Egede Sonsöz