Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneği (BAMAD) Genel Başkanı Ümit Kartal, 10-13 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek 2. İzmir Basın Kampı'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu, bütün basın mensuplarına destek olmaları için çağrı yaptı. 

Tüm ayrımları kenara bırakmalı

"Halkın doğru haber alma hakkını muhafaza etmek için biz gazetecilerin, ‘mesleki’ bir çaba, arayış içerisinde şapkayı önüne koyması lazım" diyen Kartal, "Burada ‘ünlü-ünsüz, yerel-ulusal, ocu-bucu, etkin-zayıf’ gibi uzun vadede gerçekdışı olan tüm ayrımları bir kenara bırakmak ve bir şapka etrafında kafa yormak mümkün" ifadelerini kullandı. 

Bu çabayı büyütmeye davet ediyoruz

Kartal'ın paylaşımının tamamı şu şekilde:

Birkaç basit cümle ile 2. #İzmirBasınKampı’nın afişi için görselleri yapay zekaya yaptırmak istedim. ChatGPT’ye basit doneler yazdım ve saniyeler içerisinde bunları hazırladı.

Dijitalleşme, kontrol edilemez şekilde bir yandan yeni olanaklar yaratırken öte yandan mesleğimizi bizden azade şekilde dizayn ediyor.

Geçen yıl ‘Yol Arıyoruz’ bu yıl ‘Yol Açıyoruz’ teması ile 7 bölgeden yerel-ulusal, genç-tecrübeli gazeteciler bir araya geldik/geliyoruz.

Sadece bu örneğe dair bile, günlerce kamp yapmak mümkün.

Ama halkın doğru haber alma hakkını muhafaza etmek için biz gazetecilerin, kendi sorumluluklarımızı kenara atmadan, esasen somut dayanağı olan gerçeklikleri bahane haline getirmeden ‘mesleki’ bir çaba, arayış, tecrübe aktarımı, gayret içerisinde şapkayı önümüze koymamız lazım.

Hem de çok acil şekilde…

Burada ‘ünlü-ünsüz, yerel-ulusal, ocu-bucu, etkin-zayıf’ gibi uzun vadede gerçekdışı olan tüm ayrımları bir kenara bırakmak ve bir şapka etrafında kafa yormak mümkün.

Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneği, olanaksızlıklar içerisinde bunu yapmaya talip İzmir merkezli genç bir dernek.

Mesleğimizin itibarını ve geleceğini dert edinen tüm meslektaşlarımızı bu çabayı büyütmeye davet ediyoruz.

Geçtiğimiz yıl BAMAD tarafından, “Yol Arıyoruz” temasıyla düzenlenen ve 4 gün boyunca birçok etkinliğe sahne olan 1. İzmir Basın Kampı'na 7 farklı bölgeden, 100'e yakın gazeteci katılmıştı. 

Muhabir: EYLÜL SANSÜR