Batuhan KAYA- İzmir’de 2 yurttaşın yoğun yağış sonrası bir mazgaldan gelen elektrik akımına kapılarak hayatını kaybettiği olayda, dün İZSU Genel Müdürü ve birçok üst düzey bürokrat ve ismin gözaltına alınmasıyla güncel gelişmeler yaşandı. İz Gazete İmtiyaz Sahibi Ümit Kartal, güncel gelişmeleri değerlendirmek üzere Tele 1’de Musa Özuğurlu’nun sunduğu Sabah Pusulası programına konuk olarak değerlendirmelerde bulundu. Kartal programda, “Dünkü yeni gelişme hem GDZ Elektrik Genel Müdürü’nün ifadeye çağırılabilecekken gözaltına alınması hem de İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan’ın ki emniyetten ‘Kimler sorumlu olabilir?’ diye gelen resmi yazıya, kendi çalışma arkadaşlarının ismini vererek yanıt vermişti, Erdoğan ifadeye çağrılsaydı kesinlikle gider ifade verirdi ama dün İZSU binası önünde gözaltına alındı. Bu durum bizde ‘siyasi bir çıkar mı yaratılmaya çalışılıyor?’ diye bir düşünce yarattı” diye konuştu.

Beklentilere ters bir görüntü oluştu

Dünkü gözaltıların İZSU binası önünde yapılmasının, İzmirli yurttaşlara “siyasi bir şov” gibi geldiğini ve yurttaşların beklentilerine uymadığını söyleyen Kartal, “12 Temmuz'dan itibaren belki de tüm ülkenin canını sıkan bir olayı takip ediyoruz. O da yağmurda oluşan bir su birikintisine basan 2 yurttaşın elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmesi. Bu olayın hemen akabinde gözaltılar, hatta tutuklananlar da olmuştu ama soruşturma devam ediyordu. Dün itibariyle 4 kişi daha gözaltına alındı, bunlar İZSU Genel Müdürü, İZSU’da Daire Başkanı, GDZ Elektrik Genel Müdürü ve biri de İZSU eski Genel Müdürü. Bunun 2 yönü var, biri soruşturmanın ilerlediğinin gösterilmesi, sorumluların açıkça yargılanması ve beklentinin artması. Diğer yanı ise ifadeye çağrılsalar rahatça gidebilecek ve soruların tüm sorulara cevap verebilecek kişilerin biraz siyasi mesajı andırabilecek şekilde, örnek olarak İZSU’nun önüne polis yığılması ve İZSU Genel Müdürü’nün araçla emniyete götürülmesi. Burada şöyle bir görüntü oluşturuldu, ‘İZSU binasına polis girdi, belediye binasında bir suçlu var onu almaya gidiyor’ gibi bir görüntü özellikle tercih edilmişe benziyor. İnsanların beklentisine ters bir görüntü oluşturuldu” dedi.

Çağrılsa ifade vermeye giderdi

Erdoğan’ın çağrılsaydı ifade vermeye gideceğini ifade eden Kartal, olay ve soruşturma hakkında İzmirli vatandaşların “kol kırılır yen içinde kalır” demeyerek sorumluların cezalarını çekmelerini istediğini de ifade etti. Kartal, “Öncelikle iki kurum da kendisini nasıl savunur bilemem, elbette savunsunlar ama kim suçluysa o cezasını alsın. Sorumlular cezasını çeksin beklentisi herkeste var. Bilirkişi raporunda dikkat çekilen vurgular var. 2 kurumun da belli oranda suçlu olduğu ifade ediliyor. Raporda, bu olaydan 5 yıl önce de aynı noktada duman oluştuğu ve gelen görevlilerin hiçbir sorun olmadığını söylediği, aynı noktadan duman çıkmaya devam ettiği görülüyor. İzmir’in önemli günlük gazetelerinden Ege Telgraf Gazetesi’nde “İlla birinin ölmesi mi gerekiyor” şeklinde bunun haberleştirildiği, esnafların şikayette bulunduğu bilirkişi raporunda var. İZSU’nun çeşitli mazgalların tamiriyle ilgili ihaleyi kazanan firmanın ekiplerinin bir çalışma yaptığı görüntülerde sabit, 9 Ocak’ta yine buhar görüntüsü oluştuğu ve GDZ Elektrik’in müdahale ettiği de raporlarda sabit. En son çalışmayı GDZ Elektrik’in yapması İZSU’nun sorumluluğu yok anlamına gelmiyor. Yağmur yağdığında orada su birikmesi dahi İZSU’nun görevini yerine getiremediği anlamına geliyor ancak orada su birikse de elektrik kabloların 80 santimetre yerin altında olmadığı sabit. Bunlar da bilirkişi raporlarında var. Dünkü yeni gelişme hem GDZ Elektrik Genel Müdürü’nün ifadeye çağırılabilecekken gözaltına alınması hem de İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan’ın ki emniyetten ‘Kimler sorumlu olabilir?’ diye gelen resmi yazıya, kendi çalışma arkadaşlarının ismini vererek yanıt vermişti, Erdoğan ifadeye çağrılsaydı kesinlikle gider ifade verirdi ama dün İZSU binası önünde gözaltına alındı. Bu durum bizde ‘siyasi bir çıkar mı yaratılmaya çalışılıyor?’ diye bir düşünce yarattı” ifadelerini kullandı.

Siyasi menfaat devşirmek olarak yorumlandı

Dün yaşananların siyasi menfaat devşirmek olarak yorumlandığını açıklayan Kartal şöyle konuştu:

“İzmir, Büyükşehir Belediyesi ile 29 belediyeyi CHP’nin kazandığı bir şehir. İzmirlilerin yüksek yoğunluğu CHP’ye oy veriyor ancak bu olayın hemen akabinde yurttaşların genel eğilimi, kol kırılır yen içinde kalır demeyeceğiz yönündeydi. Dün yaşanan olay, burada böylesine şeffaf yönetilmesine yönelik bir acı olayla dahi bir siyasi menfaat devşirmeye yönelik bir girişim olarak yorumlandı. Beklenti, siyasi bir menfaat devşirmeden bu soruşturmanın yürütülmesi yönünde. Siyasi kanattan gelen tüm açıklamalar da bu yönde devam ediyor.”

Muhabir: Batuhan KAYA