7524 sayılı Vergi Kanunları ile bazı kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede yapılan değişiklikle, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na eklenen yeni düzenleme, mükelleflerin mal ve hizmet tahsilatlarını kayıtlı POS cihazları dışında başka cihazlarla yapmalarını engellemek amacıyla yürürlüğe girdi. Bu düzenleme ile mükellefler, kendi adına kayıtlı olmayan ödeme sistemleri veya cihazları (POS ve benzeri) aracılığıyla yaptıkları tahsilatlar için her bir işlem başına 3 kat özel usulsüzlük cezası ile karşı karşıya kalacaklar. Bir takvim yılı içinde kesilecek toplam ceza miktarı ise 20 milyon TL’yi geçemeyecek.

Yeni düzenlemeye göre, bir banka tarafından tahsis edilen fiziki ya da sanal POS cihazlarının bayii ve alt bayii ilişkisi çerçevesinde kullanılmasında, mevzuata uygun hareket edilmesi halinde cezai yaptırım uygulanmayacak. 

Başkasının kredi kartı ile ödemeye ceza var mı?

Ancak, mal ve hizmet alımlarında müşteri ile ödemeyi yapan kart sahibinin farklı kişi olması, cezaya tabi fiiller arasında sayılmıyor. Özetle, başkasının kredi kartını kullanmak cezaya neden olmayacak. 
Bu düzenleme, kayıt dışı işlemlerin önüne geçmek amacıyla getirildi ve ticari süreçlerin aksamadan devam etmesi için gerekli idari düzenlemelerin yapılabileceği de açıklandı.

Kaynak: BÜLTEN