SEMRA İĞTAÇ- İzmir'de otizmli bir çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla 30 yıl hapis cezasına çarptırılan müzik öğretmeninin davası, Yargıtay tarafından bozulmasının ardından yeniden görülmeye başlandı. Yeniden yargılanmanın yedinci duruşması, 9 Ekim 2024 tarihine ertelendi. 

KEDİ Otizm Derneği Başkanı Serap Dikmen Ahmetoğlu, dava hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ahmetoğlu, mahkeme kararının ardından yaptığı açıklamada , "2020 Kasım ayında öğrendiğimizde büyük bir üzüntü duyduk. Kararın Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bozulmasının ardından İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 27 Ocak 2023 tarihinde yeniden görülmeye başlanan davayı ilk celseden itibaren izliyoruz. Mahkeme huzurunda edilen her kelimeyi, sunulan her kanıtı, yapılan her savunmayı dikkatle izliyoruz. Çocuğumuzun ve annesinin yanındayız," ifadelerine yer verdi.

Ahmetoğlu, KEDİ -Kabul, Eşitlik, Dahil Olma, İstihdam- Otizm Derneği'nin varlık sebebinin, otistik çocuklar ve otistik yetişkinlerin toplumda eşit bireyler olarak yaşamasını sağlayacak haklarının teslimi yolunda çalışmalar yapmak olduğunu vurguladı.

Ahmetoğlu, bu utanç davası haricinde de özel gereksinimli çocukların eğitim kurumlarında uğradığı psikolojik ve fiziki şiddet konusunda mahkeme salonlarına yansıyan birçok olay olduğunu belirtti. Yaşanan olaylar nedeniyle çocukların güvenliği konusunda endişeli olduklarını söyleyen Ahmetoğlu, "Her türlü şiddetten korunmaları için özel eğitim sınıflarına kamera konulmasını, bunun için gerekli yasal düzenlemenin yapılmasını istiyoruz. Bu isteği CİMER vasıtasıyla Milli Eğitim Bakanlığı’na bildirdik, reddedilince Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurduk," dedi.

Ahmetoğlu, Ulusal ve uluslararası mevzuatı inceleyen Kamu Denetçiliği Kurumu'nun, okul yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler ve aileler olmak üzere tüm ilgililerin sürece katılımını ve iletişimlerini kuvvetlendirecek multidisipliner bir yaklaşımla işbirliği içerisinde gerekli çalışmaların yapılması gerektiği yönünde tavsiye kararında bulunduğunu belirtti. Ayrıca, KDK'nın, Milli Eğitim Bakanlığı’nın olumsuz yanıtı ile birlikte kendilerine dava açma haklarının doğduğunu bildirdiğini ve bu nedenle Danıştay’da dava açtıklarını ifade etti. Ahmetoğlu, "Çocuklarımızın güvenliğini ve eğitim kalitesinin arttırılmasını mutlaka sağlamalıyız," şeklinde konuştu.

Duruşmayı İzmir Barosu,  Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Karabağlar Kent Konseyi Kadın Meclisi Şiddetle Mücadele Grubu ve birçok STK takip etti.

Muhabir: Semra İğtaç