Tarihi 1650’lere dayanan Kemeraltı Çarşısı, uzun yıllardır su baskınları ve taşkınlarla baş etmeye çalışıyor. Kemeraltı Çarşısı’nın altyapısının, çok eski bir tarihte inşa edildiği ve bu inşa sürecinde yağmur suyu kanalları ile atık su kanallarının birleşik bırakıldığı, altyapının ise 2 koldan gelen su ve atıkları kaldıramadığı, dolayısıyla şiddetsiz bir yağmurda dahi bu bölgede taşkınlar oluştuğu geçmişte görüldü.

Kemeraltı Çarşısı, yıllardır yaşadığı taşkın sorunuyla, 2024 yılının ilk yağmurunda yeniden tanıştı ancak bu kez geçmiş yıllara göre bir fark vardı. Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer döneminde Kemeraltı’nı 4 etaba ayırarak başlatılan altyapı çalışmalarının ilk 2 etabı tamamlanmış ancak 2 etabın çalışmaları, mevcut İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın görevi devralmasıyla rafa kalkmıştı. 2024’ün ilk yağmurunda Kemeraltı Çarşısı’nın altyapı çalışmaları rafa kaldırılan 3 ve 4. Etabını içeren bölgeler taşkınla karşılaşırken, 1 ve 2. Etap olarak ayrılan kısımlarda taşkın ya da sel görülmedi. Tarihi Kemeraltı Çarşısı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, Kemeraltı Çarşısı’nın belli bölümlerinde oluşan seli anlatırken, altyapı çalışmasının tamamlandığı 1 ve 2. Etabı kapsayan bölgelerde herhangi bir sorun olmadığı, “Soyer döneminde altyapısı yapılan yerlerde hiç sıkıntı olmadı, biz bunu esnafımıza sorduk siz de sorabilirsiniz, hiç sıkıntı olmadı. Şu anda sıkıntı olan tek yer Anafartalar Caddesi ve Demir Han’dı. Orası da özel mülkiyet ve yolun altında kalıyor. Oraya dünyaların yatırımı yapıldı ama bu sıkıntıyı yine de yaşıyoruz” şeklinde anlattı.

Yatırımların karşılığı alındı

İzBB’nin yaptığı yatırımların karşılığının alındığını aktaran Girgin, şu ifadeleri kullandı:
“Oradaki hasarımız suyun debisinin belli bir miktar artmasıyla altyapının hemen o suyu çekememesiyle ilgiliydi. Maalesef mazgallara çöp, sigara atılıyor ve onların şişmesiyle sular yukarı çıkıyor. Dükkanlarda pek bir zarar, mağduriyet yok ama bizim için önemli olan altyapının yapıldığı yerlerde hiç sıkıntının olmamasıydı. Buraya yapılan yatırım karşılığını aldı. Altyapı çalışmasıyla yapılmayan sokaklarımız bu baskın sıkıntısını maalesef yaşıyor. Üstteki kısmen yapılmış olan kuşaklama, yukarıdan gelen yağmur suyunun Kemeraltı’na akmamasını sağlama konusunda işe yarıyor.”

Başkan’dan Bolu önerisi

Girgin, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın denetimleri attırarak yerlere çöp ve izmarit atanlara yüklü cezalar kesilmesini içeren uygulamalarını Kemeraltı ve İzmir’de de görmek istediğini ifade ederek, “Aniden gelen bir yağmurda kanalları temizlesek dahi maalesef çok bir katkısı olmuyor. Çöpünü mazgallara doldurup kendi kendimizi zor durumda bırakmayacağız, önceliğimiz bu olmalı. Hatırlarsınız Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, yerlere izmarit atanlara 10-15 bin TL arası ceza kesiyordu, şık değil ama sanıyorum Kemeraltı için de gerekli olan bu gibi görünüyor. Bu çöpü, izmariti atan komşumuza, ‘kardeşim bu hepimize zarar veriyor’ deyip, sonra belediyeye dönmemiz gerekiyor” dedi.

3 ve 4. Etap için yol haritası belli değil

İzBB’nin 3 ve 4. Etap için yol haritasının henüz belli olmadığını aktaran Girgin, bu çalışmaların ihale yoluyla özel bir şirkete verilebileceğini ya da İZSU’nun kendi imkanlarıyla çalışma yapabileceğini belirterek,  “Altyapı çalışmalarının 2. Etabı bitmişti, 3. ve 4. Etap başlamadı. 3. ve 4. Etap için belki ihaleye çıkılacak belki de belediye kendi imkanlarıyla yapacak, henüz net bir şey yok. Bizim sorunumuz Kemeraltı’nın altyapısı nedeniyle yağmur ve atık sularının aynı yerden akıyor olmasıydı. Şimdi bu ayrıştırıldığı için yağmur kanallarından su akıyor ve orada 1 buçuk metreyi bulan yerlerden su pompalanıyor. Binalardaki kanalizasyon ayrı bir yerden akıyor. Eski binalarda tabi borular eski, dolmuş ve artık kapasiteyi kaldırmıyor” ifadelerini kullandı.

Umutlar 2025’e kaldı!

Girgin, Tugay’ın başkanlık döneminin henüz yeni başladığını ve Kemeraltı Çarşısı’nın beklediği altyapı çalışmalarının 2025’e kaldığı ifade ederek, şöyle konuştu: “İZSU ekibinin sahada olduğunu gördük, onlar bir planlama yapıyor ve adım atacaklarına eminiz. Kendileriyle de görüştük ve 2025’i işaret ettiler. Kemeraltı’nın bazı yerlerinde su üst katlara çıkmıyor, debi çok düşük. Eğer düzeltemezlerse direkt altyapıya girmek gibi bir düşünceleri var. Belediyenin ekibi de yeni oluştu, Cemil Başkan elindeki imkanları değerlendirecektir diye düşünüyorum, 2025’te bu durumu daha rahat masaya oturturuz.”

Muhabir: BATUHAN KAYA