ÖZGÜR COŞKUN/ İZ GAZETE- Batı Anadolu Konut Yapı Kooperatifleri Birliği (BATI KOOP)Yönetim Kurulu Başkanı Halil Kurt ile İzmir’deki kentsel dönüşüm çalışmalarını ve kooperatifçiliği konuştuk.
Kentsel dönüşümün mağdurlar yaratmaması için kooperatifçiliği savunduklarını belirten Başkan Halil Kurt, “Türkiye’nin her tarafında pek çok ‘kentsel dönüşüm mağdurları dernekleri’ oluştu. Bu işi müteahhitler yaptığında piyasadaki fiyat artışlarını öngöremediklerinde birçoğu ya iflas ediyor ya da işi bitiremeden yarıda bırakıyor. Ortaya da birçok mağdur hak sahibi çıkmış oluyor. Kentsel dönüşümün sağlıklı ilerlemesi için ya devlet desteği şart ya da kooperatifler lazım. Bugünkü ekonomik koşullarda devlet desteğinin zor olduğunu göz önüne alırsak tek çıkar yol kooperatiflerdir” diye konuştu.
Güven duyulan oluşum
Örnekköy bölgesindeki kentsel dönüşüm ihalesinin 2 yıl boşta kaldığını, hiçbir müteahhidin fiyatları öngörüp satış fiyatlarını da belirleyerek ihaleye giremediğini kaydeden Halil Kurt, kendilerinin böyle bir dönemden sonra İZBETON’a ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne kooperatif modelini önerdiklerini söyledi.
Başkan Tunç Soyer’in onay vermesiyle ilk kooperatif çalışmasını Örnekköy’de başlattıklarını açıklayan Halil Kurt, “Çok kısa sürede ortaklar doldu ve inşaatlar başladı. Çünkü bu yapıya güven oluştu ve arkasından Uzundere, Gaziemir, Çiğli için de kooperatifler kuruldu. Örnekköy’de inşaatlar çok hızlı ilerliyor ve belirlenen sürelerde hak sahiplerine konutları teslim edilecek. Dolayısıyla mağdurlar ordusu yaratmadan kentsel dönüşüm yapmanın en akıllıca yolu kooperatiflerdir. Çünkü bizde şeffaf ve denetlenebilir bir yapı vardır. Kooperatife her üye, o kooperatifin ortağı olduğu için istediği gibi denetleyebiliyor. Kooperatifin parasını kimse istediği gibi kullanamaz. Üst denetlemede bunlar sıkıca denetlenir ve 3 imza olmadan kasadan para çıkışı yapılamaz. Bu tür sebeplerle bize güven duyuluyor. Gerçekten de kooperatifler doğru ellerde olduğunda iyi bir enstrümana dönüşüyor. Ayrıca yönetim kurullarımızı da kentte tanınan, güvenilen, saygın insanlardan oluşturmaya özen gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı.
Tüm illere anlatılmalı
Kooperatiflerin çalışma sistemine de değinen Halil Kurt, “İnşa edilen konutlar, hak sahiplerine teslim edildikten sonra geriye kalan daireler; genellikle maddi durumu yüksek olan, herhangi bir yerde konut almak konusunda sorun yaşamayacak iş insanlarına kooperatif ortağı olmak suretiyle kaydediliyor. Yani biz maddi durumu yüksek olan insanlardan aldığımız ödemelerle, maddi durumu iyi olmayan hak sahiplerinin evlerini yapıyoruz. Burada sosyal adalet dağılımı ve paylaşma var. İş dünyası da İzmir için elini taşın altına koymuş durumda. Bu modelde ödeme konusunda da sorun yaşanmıyor ve süreç hızlı ilerliyor. Biz bu modeli tüm illere anlatmak istiyoruz. Burada cesur kararlar alacak belediyeler, onu destekleyecek merkezi yönetim, bir de elini taşın altına koyacak yapı kooperatifleri gibi unsurların bir araya gelmesi lazım” dedi.