Batuhan KAYA/İz Gazete- 31 Mart 2024 yerel seçimlerinin ardından İzmirli başkanların ilk 100 gün değerlendirmeleri gelmeye devam ediyor. Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, bugün Karabağlar’da basın mensuplarıyla bir araya gelerek ilk 100 gün içerisinde gerçekleştirdiği projeleri anlattı. 

Kınay değerlendirmesinde, “Büyüyen, gelişen, yaşatan ve yaşayan, bu süreçlerde halkın refahı için çalışan, dayanışma içinde bir Karabağlar için yola çıktık. Seçim süreçlerinde sizlerle konuştuk, en büyük hedefimiz ortak yönetim anlayışıydı. Mış gibi değil, gerçekten ortak yönetim anlayışı ortaya koyduk. İlk meclisimizde yeni komisyonlar kurduk, mahalle meclisleri ve muhtarlar komisyonu kurduk. Muhtarlarımızı ve oluşturulacak meclislerin nasıl olacağını belirlemek için çalışmalar yürütüyorlar. Ülkenin en büyük sorunu uyuşturucu, Karabağlar’da da en büyük sorunlarımızdan birisi budur, Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu’muzu kurduk. Kentsel Dönüşüm Komisyonu’muzu kurduk, yeni Karabağlar hayata geçerken sağlıklı ve dirençli olabilmek için çalışmalar yürütecek. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’muzu kurduk, kadının sözünü, yaşadıklarını ortaya kurmak için çalışıyoruz. Dirençli Kentler Komisyonu’muzu kurduk” diye konuştu.

Karabağlar’da hedef ortak yönetim!

Kınay, Karabağlar için seçimden önce verdiği “ortak yönetim” sözünü unutmadığını ifade ederek kurulan yeni komisyonlar ve muhtarlarla beraber çalışmalarını, “Toplam bin 620 çalışanımız var. 500 bin nüfusa hizmet eden çalışma arkadaşlarımızın sayısı bin 620’dir. Hedeflerimizi ortaya koyarken sözlerimiz hiç değişmedi, yıllardır halktan yana, halka değer veren, adaletli, planlı, dirençli ve sürdürülebilir kentler için mücadele ediyoruz. Bu mücadeleyi Karabağlar için büyüteceğiz. Büyüyen, gelişen, yaşatan ve yaşayan, bu süreçlerde halkın refahı için çalışan, dayanışma içinde bir Karabağlar için yola çıktık. Seçim süreçlerinde sizlerle konuştuk, en büyük hedefimiz ortak yönetim anlayışıydı. Mış gibi değil, gerçekten ortak yönetim anlayışı ortaya koyduk. İlk meclisimizde yeni komisyonlar kurduk, mahalle meclisleri ve muhtarlar komisyonu kurduk. Muhtarlarımızı ve oluşturulacak meclislerin nasıl olacağını belirlemek için çalışmalar yürütüyorlar. Ülkenin en büyük sorunu uyuşturucu, Karabağlar’da da en büyük sorunlarımızdan birisi budur, Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu’muzu kurduk. Kentsel Dönüşüm Komisyonu’muzu kurduk, yeni Karabağlar hayata geçerken sağlıklı ve dirençli olabilmek için çalışmalar yürütecek. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’muzu kurduk, kadının sözünü, yaşadıklarını ortaya kurmak için çalışıyoruz. Dirençli Kentler Komisyonu’muzu kurduk. Aylık Muhtar Toplantılarına başladık. Düzenli olarak her ay muhtar toplantılarımıza devam ediyoruz, onlarla ilgili mahallelerden gelen sorunları alıyoruz ve çözüm üretiyoruz. 58 mahallenin tamamını tekrar ziyaret ettik. Bu ziyaretler tek seferlik de değil, önümüzdeki günlerde de devam edeceğiz” diye açıkladı.

TMMOB Karabağlar ile omuz omuza

TMMOB ile imzalanan ortak protokoller olduğunu aktaran ve her konuda uzmanlardan destek alındığını ifade eden Kınay, “TMMOB ile, benim de parçası olmaktan gurur duyduğum TMMOB ile yeni protokoller imzaladık. Dolayısıyla Karabağlar’da hem belediyenin hem de tüm mahallelere yansıyan çalışmalarda odamızın hayata verdiği kamusal, halktan yana anlayışla beraber çalışacağız. Diğer odalarımızla da yürütecek planlarımız var” dedi.

Yatırımları konuşmak zor ama…

Ekonomik kriz nedeniyle yatırımları konuşmanın zor olduğunu ancak yine de yatırım yapıldığını aktaran Kınay, “Yatırımları konuşmak bu dönem için çok zor, bu dönemde hangi yatırımları yapacağız sorusunun cevabını şu şekilde vermiştim, ‘Ne yazık ki büyük yatırımlar yapma şansımız yok çünkü hayal satmadım’. Karabağlar’da 2 büyük yatırımımız var, Atatürk Gençlik ve Spor Merkezi projemizi sonbaharda tamamlamayı planlıyoruz. Bu günkü ekonomik maliyetlere baktığımızda ne yazık ki doğru bir ekonomi yönetimi olsaydı 1 değil 3 gençlik merkezi yapabilirdik ama maliyetler çok arttı. Gençlik Merkezi İzmir’de çok önemli bir spor ihtiyacını karşılayacak, hedefimiz bundan daha fazlasını Karabağlar’a kazandırmak” şeklinde konuştu.

Kınay’dan ulaşıma neşter

Karabağlar’ın ulaşım sorununu net projelerle çözmek istediklerini aktaran Kınay, “Karabağlar’ın en önemli sorunlarından biri ulaşımdı. Sonradan planlanan bir bölgede gecekondu, yapılaşma ve değerlendirmeler içerisinde kentleşememenin yarattığı sorunlar ile başbaşayız, ilk 2 çözümümüz hayata geçmiş olacak. Bu çalışmaları tamamlayarak trafikte önemli bir rahatlama sağlayacağız” dedi.

13 bin ton asfalt döktük

Altyapı konusunda Karabağlar’ın eksikleri olduğunu söyleyen ve yaptıkları çalışmaları anlatan Kınay, “100 gün içerisinde Karabağlar’ın her yerinde bakım, onarım çalışmalarına devam ettik. Yollarımız, kaldırımlarımız, temel altyapı hizmetleriyle ilgili eksiklerimiz var. 13 bin ton asfalt ürettik, yol bakım ve asfaltlama çalışmaları yaptık. 3 mahallede yeni parklar yaptık. 25 mahallede bakım çalışmaları gerçekleştirdik. Özellikle bu kadar çok betona boğulmuş, kaldırımı, yolu ve sokağı olmayan Karabağlar’da parklarımızı geliştirme noktasına gittik. Park ve Bahçeler ekibimiz tüm mahallelere eşit hizmet verecek şekilde çalışmalara devam ediyor. Bank ve mobilyaları kendimiz üretiyoruz” diye konuştu.

Sokakları temiz Karabağlar için çalışıyoruz

Temizliğin önceliklerden biri olduğunu vurgulayan Kınay, Karabağlar’ı temiz tutmak için yaptıklarını, “En önemli sorunumuz temizlik, sokakları temiz bir Karabağlar için çalışıyoruz. Aslında herkesin temizlikten şikayet ettiği noktada toplum olarak da bu sürecin bir parçası olarak da çalışmalıyız. 40 bin ton çöp toplamışız, mobilya atıkları toplamışız. 100 gün içerisinde yoğun bir çalışma gerçekleştirdik. İnşaat atıklarıyla alakalı, 27 bin çuval inşaat atığı topladık. Bizler vatandaşlarımızın evlerinden 820 ton inşaat atığı topladık” şeklinde açıkladı.

5 mahalleye doğalgaz!

Karabağlar Belediyesi’nin yetki alanında olan 5 mahalleye doğalgaz götürmek için görüşmelere başladıklarını söyleyen Kınay, “En önemli sorunlardan birisi doğalgazdı. Göreve gelir gelmez İzmirGaz ile görüşmelere başladık. Kendi yetki alanımızda olan mahallelerde meclisimizden aldığımız kararla tüm yasal süreçleri tamamladık. İzmir Gaz ile görüşmelere devam ediyoruz, bir an önce Karabağlar’ın tamamına doğalgaz gelmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bu konuda hem İzmir Gaz hem İzBB ile kurumsal iletişimi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

25 iş görüşmesi 228 kişiye iş!

Seçim görüşmesinden önce “bölgesel istihdam ofisi” kurma sözünü tuttuğunu ve 25 toplu iş görüşmesinde 228 kişiye iş sağladıklarını ifade eden Kınay, “Sosyal belediyecilik en önemli hedeflerimizden biri, belediyeler temel hizmetlerde bile zorlanırken ulaşım, gıda, sağlık ve barınma gibi ihtiyaçlarımızı karşılayamadığımız bir ortamda sosyal belediyecilik çok daha önemli. Bir sözümüz vardı, bölgesel istihdam ofisi kurduk. 25 Mayıs’ta bunu açtık. 25 Mayıs’tan bugüne 25 firma toplu iş görüşmeleri gerçekleştirdi ve 228 vatandaşımız iş sahibi oldu. İstihdam ofisimiz çalışmalarına devam edecek” diye konuştu.

Karabağlar’da kimse yalnız hissetmesin istiyoruz

İlk 100 gündeki sosyal belediyecilik çalışmalarını anlatan Kınay, “Karabağlar’da kimsenin kendini yalnız hissetmediği bir belediyecilik hedefliyoruz. Daha önceki dönemden devam eden çalışmalarımızın niteliği arttırmak için çalışıyoruz. 3 bin 124 kişi sosyal destek kartından yararlanıyor, 488 kişi sosyal butikten, 436 kişi engelli danışmadan, 646 kişiye hukuk hizmetleri, 3 bin kişiye gıda kolisi destekleri verdik. Bunları söylemekten utanıyorum. Karabağlar’da 5 Halk Ekmek satış noktasını hayata geçireceğiz. Kent Lokantası’nı Bozyaka Devlet Hastanesi civarında açacağız. Askıda butik, askıda kırtasiye ile vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için bir çalışma hayata geçiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Sporda hedef 6 bin 500

Ücretsiz spor etkinlikleriyle sporu yaygınlaştırmak istediklerini açıklayan ve şu ana kadar 2 bin 600 öğrenciye ulaştıklarını aktaran Kınay, “Spor bizim için önemli, özellikle genç nüfusumuzun bu kadar yüksek olduğu, uyuşturucunun bu kadar yaygın olduğu bir noktada tüm imkanlarımızı seferber etmeye çalışıyoruz. Özellikle yaz tatili dönemine geldiğimiz için bu noktada yoğun çalışıyoruz. Yıl sonuna kadar 6 bin 500 kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. 9 mahallede herkese açık spor aktiviteleri başlattık. Atamızın bize emanet ettiği cumhuriyette, onun değerlerine sahip çıkarak beraber olduğumuz koşuda bin 200 kişi katıldı. Yaz spor okullarımızı 14 branşta açtık, 2 bin 600 öğrenci spor okullarımıza devam ediyor. Yüzme etkinlikleri için talepler fazlaydı, 110 çocuğumuza yüzme kursu veriyoruz. Özel gereksinimli çocuklarımız için yüzme kursu açtık. Bu kadar acının, yoksulluğun içerisinde özel gereksinimli çocuklarımız için çalışmak istiyoruz. 15 çocuğumuz bu eğitimleri alıyor” dedi.

Şehir Tiyatroları 2025’te hizmete girecek

Kınay, Karabağlar Şehir Tiyatroları’nın 2025 yılında hizmete gireceğini söyledi.

Tasarruf tedbirlerini mali disiplinle aşacağız

AKP hükümetinin belediyeleri hedef alan mali tasarruf tedbirlerini değerlendiren Kınay, “Ülkenin ekonomisini 20 yıldan fazla süredir konuşuyoruz. Belediye başkanı olarak aday olduğumuzda ihtiyaçları ortaya koyarken ekonominin kötüye gittiğini, hayallerimizin isteklerimiz çok olduğunu ancak koşullarımızın da zor olduğunu söylemiştim. Ekonomik şiddeti her birimiz yaşıyoruz. O nedenle bütçelerimizi bilerek, çalışmalarımızı bilerek, aslında Türkiye’nin değişmesi gerektiğini ısrarla daha yüksek sesle dile getirerek belediye yönetimini gerçekleştireceğiz. Tasarruf tedbirleri karşımıza çıktı ama bunlar çıkmadan önce çok ciddi bir mali disiplinle çalışıyorduk. Koşulların giderek zorlaştığı süreçte ‘Neyi var ederiz?’ hesabı yapıyoruz. Koşullar ne olursa olsun bizler Karabağlar için çok şey yapmak istiyor ama bu ekonomik baskılar nereye giderse gitsin dayanışma ve kendi içimizde yapacağımız bütçelerle ama vatandaşa da kimin tasarruf etmesi gerektiğini anlatarak bu süreci çok doğru bir şekilde götüreceğiz. Bunlar yapmak istediğimiz çok küçük bir parçası, ben yollar, kreşler, anaokulları yapmak istiyorum ama bunları yapabilmem için bütçenin doğru gitmesi gerekiyor. Çok sıkı bir mali disipline zaten devam ediyoruz. Geldiğimiz günden bu yana verimliliği artıracak değerlendirmeler yaparak bu noktaya kadar geldik. Hiçbir zaman vazgeçenlerden olmadık, şimdi de sokağa, halka güveniyorum” şeklinde konuştu.

Kaçak yurt yıkılacak!

Karabağlar’da bir Alevi köyünde inşa edilen ve bir cemaate ait öğrenci yurdu hakkında konuşan Kınay, gerekenin yapılacağını ifade ederek, “Biz imar planlarına veya yasal mevzuata ait başvurusu olmayan bir alanda hızlı bir şekilde yükselen yapıya ilişkin süreçleri yürüttük. Belediyenin uyarılarına rağmen alınan yıkım kararlarına rağmen hukuki bir sürecin karşımıza çıktığı bir yerde belediye olarak görevimizi yerine getiriyoruz. Güvenlik önlemleri sağlanmadığı için yıkımı gerçekleştiremedik. Önlemler alınacak ve biz yıkımı gerçekleştireceğiz. Kaçak yapılaşma, ruhsatsız binalar, plansız çalışmalarla ilgili ne varsa hepsini hukukla sürdüreceğiz ve görevimizi yapacağız” dedi.

Karabağlar yaşatmayı seçecek

Geçtiğimiz günlerde meclisten geçen “Sokak Köpekleri Yasası” hakkında da konuşan Kınay, Karabağlar Belediyesi olarak yaşatmayı seçeceklerini ifade ederek, “Hayvan hakları yasası ile ilgili değerlendirmeler gündemimizde çok büyük yankı buldu. Hepimiz ne noktada olduğumuzu biliyoruz. Belediyelerin gündemi olan, bir önceki yasa kapsamında görevlerini yerine getiren belediyelerden biriyiz. Tedavi, kısırlaştırma, aşılama ve tedavi ettikten sonra tehlikeli olmayan can dostlarımızı yerinde bırakmaya çalışan bir sistemin içerisinden geliyoruz. Ben hayatta her zaman yaşatmayı seçtim, bu sürece baktığımız zaman, bu yasaya ilişkin tepkileri, sokaktaki tepkileri gördüğümüz zaman bu yasanın uygulanamaz olduğunu çok net görüyoruz. Nihayetinde mevzuat ve yasalar var, biz Karabağlar Belediyesi olarak kısırlaştırma, aşılama sürecindeki performansları göstererek elimizden geleni yapacağız. Mayıs ayında kısırlaştırma başlattık, vatandaşlarımızın da yaşama sahip çıkmalarını bekliyoruz. Bu yanlıştan hep birlikte dönüleceğine inanıyoruz. Belediyeler çalışmıyor deyip de yeni bir yasa yapmak ne kadar vicdana sığar bunu da sormak lazım?” dedi.

Ugantaş iddialarına yanıt!

Son günlerde bazı basın yayın organlarında ortaya atılan Ugantaş ailesi ve kendisiyle ilgili iddialara yanıt veren Kınay, “Bu konuda konuşma gereği bile duymuyorum. Kim olduğum, nereden geldiğim ortadadır. Çalışma ekibimle ilgili 3’üncü şahısların iddialarıyla ortaya koyulanlar için yasal süreci başlattım. Bununla ilgili açıklama da yapmadım sadece vatandaşlarımıza bilgi vermek adına, tüm ekip arkadaşlarımla ilgi belki kimsenin alışık olmadığı TMMOB gibi bir örgütten gelen bizler ve ekip arkadaşlarım, bilgimiz ve liyakatimizle bu süreci yürüttük. Buradaki tüm iddiaların akıldışı olduğunu herkes bilir. Hesap veremeyeceğim hiçbir şey yok ancak partime, örgütüme, arkadaşlarıma etik dışı ortaya konan, tüm siyasi yolculuğumu ve ahlakımı ortaya koymak adına bir yasal süreç başlattım. Yürüyeceğim ve yürüdüğüm yol bellidir” diye konuştu.

TOKİ kentsel dönüşümün önünü açsın

Karabağlar’da 500 bin kişinin kentsel dönüşümü beklediğini söyleyerek TOKİ’nin kentsel dönüşümün önünü açması gerektiğini söyledi. Kınay konuşmasının devamında, “Devam eden davalar var. Bizler bu planlamaları sağlıklı ve doğru şekilde yapılması ama yapılırken halktan yana ve kar amaçlı değil, barınma ihtiyacı için planlanmasını istiyoruz. Mahkemeler belediyemizi halkı bulmuyor. Bakanlık planları yaparken değişiklikler yapması kararı çıktı. Bu değişikliklerin bakanlık tarafından yapılarak bölgenin dönüşmesini istiyoruz. 750 vatandaşın mağduriyeti yok. Karabağlar'da kentin tamamı dönüşmesi gerekiyor. Dönüşüm gereken alanlar olarak verebileceğimiz alanlar var. Ancak Üniversite alanının 750 konuta ilişkin, o konutlarda da halkın barınma ihtiyacını sağlamak yerine lüks bir faaliyete dönüştüğü noktada biz kura çekilmesi mümkün olmayan bir yerde kura çektiler. Bu sebeple vatandaşı mağdur eden TOKİ'dir. Biz bu noktada vatandaşın yanındayız. Karabağlar'da barınma ihtiyacının karşılanmasını bekleyen 500 bin vatandaşımız var. TOKİ'nin yapması gereken kentsel dönüşümün önünü açmasıdır. Yeter ki halktan yana olsun" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Batuhan Kaya