Konak Kent Konseyi Başkanı ve Ege Kent Konseyleri Birliği Başkanı Hamit Mumcu, İz Gazete’ye verdiği röportajda; 2014 yılından itibaren Konak Kent Konseyi Başkanı olarak görev yaptığını belirtti. 300 bileşene sahip olan Konsey, 2+3 yıllık dönemler için seçiliyor. Ayrıca, Konsey’in Türkiye’deki en aktif üç kent konseyi arasında yer aldığını belirten Mumcu, toplumsal konulara ve sorunlara duyarlılıklarını vurguladı. Konseyin Türkiye Kent Konseyleri Platformu ve Ege Kent Konseyleri Birliği’nin kurucu üyesi olduğunu da ekledi.

Mahalle Meclisleri ile katılımcı demokrasi 

Mumcu, Güneşli Mahallesi’nde düzenlenen toplantı hakkında da konuştu. Katılımcı demokrasinin en güzel örneğinin sergilendiği bu toplantıda mahalle halkının karar süreçlerine aktif katılım sağladığını belirtti. Mahalle meclislerinin kurulması ile halkın yerel yönetimde daha etkin rol almasını amaçladıklarını ifade eden Mumcu, bu süreci belediye ile işbirliği içinde yürütmeyi hedeflediklerini söyledi.

Halkının karar süreçlerine katılımı

Konak’ta mahalle meclisleri kurma çalışmalarına ilişkin bilgi veren Mumcu, “Terzi Fikri geleneğini Konak’ta da uygulamak istiyoruz. Ortak akıla ve katılımcı demokrasiye inanıyoruz” dedi. Mahalle meclislerinin, mahalle halkının deneyim ve bilgilerini paylaştıkları, yerel yönetim ve karar süreçlerine katılım sağladıkları sivil bir yapı olarak planlandığını belirtti. Mumcu, bu yapıların demokratik, katılımcı ve ekolojik yaşam alanları oluşturmayı amaçladığını da sözlerine ekledi.

Mahalle Meclisleri pilot bölgelerde başlatılacak

Mumcu, mahalle meclislerinin örgütlenmesinin pilot bölgelerde başlayacağını ve bu süreçte muhtarların da katkılarıyla mahalle halkını yönetime katılma konusunda özendireceklerini dile getirdi. Mahalle meclisleri önergesi, 1 Ekim meclisinde oy birliğiyle kabul edilmiş olup, süreç Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’nun desteğiyle devam etmektedir.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ