Semra İĞTAÇ / Sude KULA- Konak Belediyesi ve Konak Kent Konseyi, Dünya Barış Günü kapsamında Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlediği etkinlikte barışın önemine dikkat çekti. Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ve Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu, savaşların ve kapitalizmin yarattığı yıkımlara vurgu yaparak, adalet, eşitlik ve insan hakları temelinde barışı savundular. Etkinlik, barışın simgesi olan beyaz güvercinlerin gökyüzüne salınmasıyla sona erdi.
Güvercin kasaplarına rağmen barışı savunmaya devam edeceğiz
Etkinlikte konuşan Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, "Barış, bir insan hakkıdır; barınma, eğitim ve sağlık gibi. Fakat bu insan hakkının insanlar tarafından kıymeti bilinmiyor. 21. yüzyılda hâlâ savaşlar, hâlâ ölümler, hâlâ kadınların tecavüzleri, çocukların kaçırılmaları maalesef dünyanın gündeminde. Çocuklar savaşın ortasında annesiz babasız kalıyor. Kadınlar her türlü şiddete maruz bırakılıyor. Binlerce insan, oldukları toprakları terk ederek mülteci konumuna geçiyor. Doğa ve tarih değerleri tahrip ediliyor, yok ediliyor. İnsanlık, açlık ve sefalete sürükleniyor ve insani değerler ayaklar altına alınıyor. Her savaşın en büyük mağdurları özellikle kadınlar ve çocuklar. Çocukların çığlıkları, kadınların gözyaşları savaşta gördüğümüz manzaralardan. Ve inanıyorum ki, barışı tüm dünyada tesis edecek olan kadınlar ve çocukların gücü olacak. Bugün tüm insanlığın ihtiyacı olan eşitlik, adalet, özgürlük, hak ve hukuk temelli bir barışı sağlama isteğiyle buradayız. Bunu sağlamanın en önemli yolu, ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Yurtta barış, dünyada barış' sözünü asla ve asla unutmamaktır. Bizler güvercin kasaplarına rağmen insanlık adına barışı savunmaya devam edeceğiz. Bugün burada birlikte uçuracağımız güvercinlerin dünyanın dört bir yanına umudu ve barışı taşımasını diliyorum."dedi.
İnadına barış diyoruz
Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu, açıklamasında dünyanın çeşitli bölgelerinde süregelen savaşların ve bu savaşların yol açtığı yıkımların insan hayatını tehdit ettiğine dikkat çekti. Özellikle Ukrayna ve Gazze'de binlerce insanın hayatını kaybettiğini ve bu kayıpların devam ettiğini vurgulayan Mumcu, İsrail Devleti'nin Gazze'deki saldırıları sırasında çok sayıda çocuğun hayatını kaybetmesine rağmen, bazı devletlerin bu duruma sessiz kalmakla kalmayıp, İsrail'in yanında yer aldığını belirtti.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin "2023 Küresel Eğilimler Raporu"na atıfta bulunan Mumcu, son on yılda çatışma ve savaşlar nedeniyle yerinden edilen insan sayısının ikiye katlandığını ifade etti. 2023 yılı sonu itibarıyla dünya genelinde yaklaşık 117 milyon kişinin yerinden edildiği ve bu sayının yıl sonunda 120 milyona ulaşmasının beklendiğini açıkladı.
Mumcu, devletlerin ve kapitalizmin savaşlar, iç savaşlar ve ekosistem tahribatlarıyla yaşam alanlarını yok ettiğini belirtti. Ayrıca, kapitalizmin yol açtığı küresel iklim krizinin doğal yaşamı ve canlıları tehdit ettiğini ve giderek artacak iklim göçlerine neden olacağını söyledi. Bu bağlamda, yerel katılım mekanizması olan mahalle meclislerinin önemine dikkat çeken Mumcu, doğanın ve kentlerin sadece insanlara değil, ekosisteme ve tüm canlılara ait olduğunu vurguladı. Sokak hayvanlarına yönelik katliam yasasını reddettiklerini belirten Mumcu, ekosistemi bozmadan birlikte yaşamanın esas olduğunu dile getirdi.
Mumcu, konuşmasını "Amasız, fakatsız, inadına barış diyoruz" sözleriyle sonlandırdı.