AKP, Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na yeni kaynak sağlamak amacıyla hazırlanan yasa teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunmuştu. Teklif, kredi kartı limiti 100 bin liranın üzerinde olan kart sahiplerinden yıllık 750 lira fon kesintisi yapılmasını içeriyordu.

Kart iptal edilirse savunma payı iade edilecek mi?

AKP'nin, savunma sanayi projelerine kaynak sağlamak amacıyla hazırladığı ve toplamda 80 milyar lira hacminde gelir yaratmayı hedefleyen torba yasa teklifi, geçtiğimiz cuma günü TBMM'ye sunulmuştu. Teklif, salı günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek. Düzenlemeye göre, kredi kartı limiti 100 bin lirayı aşan her kart sahibinden yıllık 750 lira katkı payı alınacak.

Teklifin yasalaşması durumunda, bu tutar her yıl 5 Ocak tarihinde kart sahibinin hesabına yansıtılacak. 750 liralık katkı payı, kartın iptal edilmesi durumunda iade edilmeyecek. Ana karta bağlı ek kartlar ve özel kullanım için tasarlanmış "sanat kartlar" ise bu kesintiden muaf tutulacak. Ayrıca, her yıl katkı payı, yeniden değerleme oranında artırılacak.

Torba yasa teklifine göre:

  • Tapu ve kadastro işlemlerinden, taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 TL, diğer işlemlerde adına işlem yapılandan 375 TL
  •  Sıfır araçların tescil işlemlerinde 3.000 TL, ikinci el araçların her çeşit satış ve devirlerinde 1.500 TL
  • Motor silindir hacmi 100 cm³’ün altında olan motosikletlerle motor gücü 6 kW ve altında olan motosikletler de Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin kapsamına alınıyor.
  • Özel Tüketim Vergisi'nde drone’lar ve ÖTV matrahı 5.000 TL üzerinde olan kol saatleri de vergi kapsamına alınıyor.
Kaynak: HABER MERKEZİ