Ekonomik güçlüklerin yaşandığı ve vatandaşın enflasyonla mücadele ettiği bu günlerde, parasızlık öne çıkan problemlerden biridir. Bu durumda vatandaş, acil nakit ihtiyacı için bankalara ve onların sunduğu kredilere başvurur. Ancak kredi notunun düşük olması, kredi talebinde bulunanların büyük bir kısmını ret cevabıyla karşı karşıya bırakmaktadır. Peki, kredi notu nedir, kredi notu nasıl yükseltilir?

Kredi notu nedir?

Kredi notu, basit bir tabirle bankaların size verdiği güven puanıdır. Borçlarınızı ne sıklıkla ödediğiniz, faturalarınızı zamanında yatırıp yatırmadığınız, kullandığınız kredileri hangi zaman diliminde ödediğiniz, bankanın size verdiği bu puanı değiştirecektir. Eğer ödeme verimliliği bakımından yetersizseniz, bankaların size duyduğu güven düşecektir. Bu da; dolaylı olarak kredi kartı çıkartamamanıza, kredi alamamanıza neden olacaktır.

Kredi notu nasıl yükseltilir?

Kredi notunuzu yükseltmek için uygulamanız gereken birkaç adım mevcut. Bu adımları uygulayarak kredi notunuzu yükseltebilirsiniz.

Bankacilik Sektorunden Kredi Karti Uyarisi Tuketim Azaaaaaltilmali

Borçlarınızı kapatın

Bankalar kredi notu verirken, öncelikle sizin borcunuz olup olmadığına odaklanır. Yalnızca kredi kartlarınızı veya kredi borçlarınızı kapatmak yeterli olmayacaktır. Bu listeye faturalar ve vergi borçları da dahildir.

Limit seçiminizi iyi yapın

Sahip olduğunuz kredi kartlarının limitleri aylık gelirinizden yüksek olmamalıdır. Yüksek kredi kartı limitlerine sahip olmanız, yapabileceğiniz yüklü harcama miktarıyla doğru orantılı olarak değerlendirilir.

Düzenli ödeyin

Kredi kartlarınızın ekstrelerini ve kredi borçlarınızı zamanında ödeyin. Borçlarınızı bir gün geciktirmeniz bile kredi notunuzu etkileyecektir.

Ödeme yöntemi olarak bankanızı kullanın

Elinize geçen parayı banka hesabınıza yatırın, ödeme işlemlerinizi ve harcamalarınızı bankanız üzerinden yapmaya özen gösterin. Banka hesabınıza düzenli para giriş-çıkışı yapmak kredi notunuzu yükseltmek adına önemlidir.

Reddedildiyseniz tekrar başvurmayın

Bir bankadan talep ettiğiniz kredi veya kredi kartı reddedildiğinde, diğer bankalara başvuru yapmayın. Bankaların çoğu bu gibi konularda entegre bir şekilde çalışır ve her biri sizin kredi notunuzdan haberdardır. Bir bankanın kredi notunuzu reddetmesi, çoğunlukla diğer bankaların da reddedeceği anlamına gelir.

Kredi notu sınıflandırması

1 – 699 puan : Çok riskli

700 – 1099 puan : Orta riskli

1100 – 1499 puan : Az riskli

1500 – 1699 puan : İyi

1700 – 1900 puan : Çok iyi

Kredi notu nasıl öğrenilir?

E-Devlet sistemine şifreniz ile giriş yapın, "Risk Merkezi Raporu Başvurusu" hizmetini aratın. -Karşınıza çıkan ekranda "Kredi Limit ve Borç Bilgileri" raporu için başvurun.

 1-2 gün içerisinde raporunuzun hazır olduğu bilgisi sizlere ulaştırılacaktır. Gerekli bilgiler, kısa mesaj(SMS) ile gönderilecektir.

Mesaj içeriğinde raporunuzu görüntülemek için kullanacağınız şifre yer alır. Yeniden e-Devlet üzerinden “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” ekranına dönün.

Bu sayfa sizi Türkiye Bankalar Birliği’nin sayfasına yönlendirecektir. Az önce bahsettiğimiz kısa mesaj üzerinden verilen şifreyle raporunuza ulaşınız.

Kaynak: Haber Merkezi