İzmir'in Bornova ilçesinde bulunan Arkas Holding’e bağlı Kristal Yağ fabrikasında, Tek Gıda İş Sendikası ile şirket yönetimi arasındaki Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler greve çıkmıştı.

11 Haziran'dan beri mücadelelerine devam eden emekçiler, bugün yaptıkları basın açıklamasında Tariş Zeytin Zeytinyağı Ticaret A.Ş nin Kristal Yağ iş yeri için fason üretim yapmaya devam ettiğini açıklayarak tepki gösterdi.

Delil tespiti yaptırıldı

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Arkas Holding iştiraki olan Kristal Yağ markası altında faaliyet gösteren Ticaret ve Sanayi Kontuvarı T.A.Ş işyerinde Sendikamız Tekgıda İş Sendikası tarafından alınan grev kararı 11.06.2024 tarihi itibarı ile uygulanmaktadır.

Grev devam etmekte iken Kristal Yağ firmasının grevi kırmak amacıyla grev uygulanan işyerinde yapamadığı dolum ve ürünlerin satışa hazır hale getirme işlemlerini Tariş Zeytin Zeytinyağı Ticaret A.Ş işyerinde yaptığı tespit edilmiş ve hukukçularımız tarafından Karşıyaka 2.İş Mahkemesinin 2024/2 D. İş sayılı dosyası üzerinden 24.07.2024 tarihinde delil tespiti yaptırılmıştır.

Kristal Yağ işçileri hakları için mücadele verirken grevin 52. gününde Tariş Zeytin Zeytinyağı Ticaret A.Ş nin Kristal Yağ işyeri için fason üretim yapmaya devam ettiğini öğrenmiş bulunmaktayız.

Grev kırıcılığı yapıyor

Kristal Yağ işçileri demokratik haklarını kullanarak grev kararını kanuna uygun şekilde uygulamakta iken, işveren kanuna aykırı şekilde hareket ederek grev kırıcılığı yapmaktadır. Tariş Zeytin Zeytinyağı Ticaret A.Ş işyeri de grevde olan işyerinin işlerini yapmak sureti ile grev kırıcılığına ortak olmaktadır.

Bölgemizin önemli üreticilerden aynı zamanda Kooperatif olarak emekçi çiftçilerin kalkınmasına vesile olmak amacı ile kurulmuş olan Tariş Zeytin Zeytinyağı Ticaret A.Ş nin grev kırıcılığına ortak olmasını protesto ediyoruz.

Fason üretim nedir?

Fason üretim veya kısaca Fason, gerçek üretici firmadan anlaşma üzerine toplu ürün sipariş ederek, ürünlere gerçek üretici adını değil de sipariş veren firmanın adının yazdırılmasıdır.

Kaynak: Haber Merkezi